Vojenský jubilejní kříž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojenský jubilejní kříž
Militär-Jubiläumskreuz
Uděluje

Rakousko-Uhersko
Typ vojenské vyznamenání
Založeno 2. prosince 1908
Stát Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Zakladatel František Josef I.
Popis tlapatý kříž, mezi rameny s vavřínovým věncem, uprostřed kříže medailon s vyobrazením Františka Josefa I. v maršálské uniformě

Vojenský jubilejní kříž (německy Militär-Jubiläumskreuz) bylo rakouské vojenské vyznamenání. Založil ho 2. prosince 1908 rakouský císař a uherský král František Josef I. při příležitosti šedesátého výročí jeho nastoupení na trůn. Vyznamenání obdrželi všichni příslušníci rakousko-uherské armády, námořnictva, ale i četnictva, pokud v den výročí byli v prezenční službě alespoň dva roky nebo se účastnili italského tažení Františka Josefa I. a maršála Radeckého z roku 1848. Vedle vojenského jubilejního kříže byly také vydány Jubilejní kříž pro civilní státní zaměstnance (Jubliäumskreuz für Zivilstaatsbedienstete) a Dvorský jubilejní kříž (Juliläums-Hofkreuz).

Vzhled vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odznakem je tlapatý kříž, mezi jehož rameny se nachází vavřínový věnec. Uprostřed kříže se nachází medailon s vyobrazením doprava hledícího poprsí Františka Josefa I. v maršálské uniformě. Na zadní straně jsou pak letopočty 1848 a 1908.

Stuha je bílá s červeným postranním pruhem, uspořádaná do klasické trojúhelníkové rakousko-uherské vojenské propozice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Militär-Jubiläumskreuz na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]