Vlastenecká fronta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o českém spolku. O rakouské meziválečné politické straně pojednává článek Vlastenecká fronta (Rakousko).
Vlastenecká fronta
Právní formaspolek
Založeno17. června 1993
AdresaHronětická 13, Kostomlaty nad Labem, 289 21, Česko
IČO48514241
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Projev na demonstraci Vlastenecké fronty proti Straně zelených

Vlastenecká fronta je český vlastenecky, nacionalisticky a radikálně pravicově orientovaný spolek, který byl založen 17. června 1993[1] v Brně. Během následujících let se jeho činnost rozšířila do dalších částí České republiky.

Program[editovat | editovat zdroj]

Ve svém programu je pro omezení imigrace z neevropských zemí, odmítá multikulturalismus, je proti členství České republiky v Evropské unii i NATO, proti registrovanému partnerství, požaduje obnovení trestu smrti a je pro ochranu českých podnikatelů v rámci volného trhu.

Spolek též nepodporuje uzavírání manželství s neevropskými přistěhovalci, rasově smíšená manželství, manželství homosexuální a jiné netradiční typy manželství[2], ve školství se negativně staví k multikulturní výchově.[3]

Činnost a charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Jan Skácel, člen a bývalý předseda Vlastenecké fronty

Vlastenecká fronta pravidelně vydává tisková prohlášení a pořádá různé demonstrace, každoročně koná shromáždění 28. října k výročí vzniku Československa. Vydává či vydávala řadu různých tiskovin, např.: Obrana národa, Otevři oči, Hlas národní mládeže, a prezentuje se také na internetu. V minulosti vydávala internetový Zpravodaj Vlastenecké fronty, v současnosti stojí její členové a sympatizanti za komentovaným zpravodajstvím serveru Altermedia Česká republika.[4]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Vlastenecká fronta se pravidelně objevuje ve zprávách o problematice extremismu od Ministerstva vnitra České republiky[5], je médii označována za extremistickou a její aktivity jsou kritizovány i ze strany lidskoprávních a levicových[6] aktivistů, LGBT organizací[7] a některých politologů[8][9].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]