Vladislav (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladislav
Železniční stanice Vladislav
Železniční stanice Vladislav
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
MěstysVladislav
Souřadnice
Vladislav
Vladislav
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice368258
TraťBrno–Jihlava
Nadmořská výška390 m n. m.
V provozu od1886
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11 (dálkové ovládání z Třebíče)
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)1 (1)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladislav je železniční stanice na železniční trati Brno–Jihlava v km 44. Společně s přilehlým rodinným domem č. p. 217 se nachází asi kilometr západně od Vladislavi i zastávky Vladislav. S obcí Vladislav je spojena silnicí č. I/23.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla zbudována roku 1886 jako vodárenská stanice.[1] V původních plánech z roku 1885 se s vladislavskou stanicí počítalo v místně dnešní zastávky, tj. v obci. Její předpokládaný rozsah byl ovšem omezený. Asi aby se stanice mohla v budoucnu případně rozšiřovat, bylo zvoleno současné umístění stanice v nivě řeky Jihlavy.[2] Dle filmu Anthropoid z roku 2016 měl za druhé světové války být na zahradě stanice vysázen záhon růží v podobě české vlajky.[3]

Lepenková jízdenka č. 03504 z Vladislavi - poloviční jízdné - vydaná 18. V. 1986

Vznik zastávky (1. 6. 1996)[editovat | editovat zdroj]

Zastavování vlaků osobní dopravy pro nástup a výstup cestujících bylo od 1. června 1996 přeloženo do nově zbudované zastávky Vladislav zastávka přímo v obci. Od té doby vlaky stanicí jen projíždějí, případně zde křižují.

Paradoxně krátce po zrušení zastavování vlaků v této stanici došlo k rekonstrukci silnice mezi nádražím a obcí Vladislav, kdy byl vybudován samostatný chodník mezi silnicí a řekou Jihlavou. Po dlouhá léta zastavování osobních vlaků v této stanici tedy cestující chodili po okraji silnice 1. třídy č. I/23.

Rekonstrukce stanice v roce 2005[editovat | editovat zdroj]

V červnu roku 2005 došlo k rekonstrukci kolejiště stanice, byl upraven svršek u kolejí č. 1 a 2, nástupištní hrany (v tu dobu již 9 let nepoužívané) byly odstraněny a nahrazeny jen krátkými a velmi nízkými sypanými nástupišti. Dopravní kolej č. 3 (nejvzdálenější od budovy) byla tehdy bez náhrady zrušena, od té doby jsou ve stanici pouze 2 dopravní koleje (plus jedna manipulační).

Brzy po zrušení zastavování vlaků v této stanici došlo k omezení služby dopravních zaměstnanců ve stanici. Vjezdová návěstidla a odjezdová návěstidla u koleje č. 1 byla opatřena přídavným světlem pro signalizaci dopravní výluky. Svítil-li na tomto přídavném světle bílý kříž, znamená to, že ve stanici je právě výluka služby dopravních zaměstnanců (VSDZ, později nazývána výluka dopravní služby - VDS). Světla na návěstidle byla v tu dobu zhaslá. Byla-li ve stanici přítomen výpravčí, návěstidla normálně fungují a přídavné světlo bylo zhaslé.

Dlouholetým stavem bylo konání dopravní služby pouze v pracovní dny, a to na pouze denní směnu, konanou od 7:57 do 19:57 h.

Rekonstrukce stanice v roce 2016

V roce 2016 došlo k tzv. revitalizaci tratě mezi Třebíčí (včetně) a Náměští nad Oslavou (mimo). V rámci této stavební akce, došlo k modernizaci žst. Vladislav. Rychlost pro průjezd stanicí byla zvýšena z 60 km/h na 95 - 100 km/h. Manipulační kolej se nově stala kusou (na východním konci nádraží nově zakončena zarážedlem). Stanice je od té doby řízena dálkově z Třebíče, tzn. již není obsazena výpravčím. V provozu (tzn. včetně možnosti křižování apod.) je od té doby po 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

V roce 2017 pak došlo k rekonstrukci fasády staniční budovy.

Lokomotiva 754.016 (Brejlovec), projíždí kolem předvěsti typu AŽD 65 na třebíčském zhlaví výhybny Vladislav.

Návěstidla[editovat | editovat zdroj]

Předvěsti, vjezdová a odjezdová návěstidla jsou typu AŽD 97, mimochodem do července roku 2016 (zahájena revitalizace) poslední AŽD 65 na celé trati 240.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 140 let trati Brno–Boží Požehnání. 110 let trati Boží Požehnání–Okříšky a Studenec–Velké Meziříčí. Příprava vydání Fiala, Petr; Hájek, Zdeněk. Třebíč: Klub přátel železnice Třebíčska, 1996. 76 s. S. 11. 
  2. 140 let trati Brno–Boží Požehnání. 110 let trati Boží Požehnání–Okříšky a Studenec–Velké Meziříčí. Příprava vydání Fiala, Petr; Hájek, Zdeněk. Třebíč: Klub přátel železnice Třebíčska, 1996. 76 s. S. 60. 
  3. Anthropoid, 2016

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]