Výstaviště Záhřeb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výstaviště Záhřeb
Základní informace
Výstavba1909
Pojmenováno poZáhřeb
Poloha
AdresaAvenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Kajzerica, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
UliceAvenija Dubrovnik
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výstaviště Záhřeb (chorvatsky Zagrebački velesajam) je komplex výstavních pavilonů v Záhřebu v Chorvatsku. Stejný název nese i společnost, která areál provozuje. Záhřebské výstaviště je hlavním místem konání výstav a veletrhů v Záhřebu. Každoročně se zde koná více než 25 specializovaných akcí, kterých se účastní více než 6 000 účastníků z 50 zemí. Kromě veletrhů slouží některé budovy také pro účely kongresové turistiky, resp. jako kongresové centrum.

Výstaviště bylo postaveno v druhé polovině 50. let 20. století v lokalitě dnešního Nového Záhřebu jako jeden z prvních objektů rodícího se sídliště. O umístění rozhodl v roce 1953 primátor chorvatské metropole, Većeslav Holjevac. Otevřeno bylo veletrhem (velesajam, stejný název jako samotný areál). Slavnostního aktu se účastnil Josip Broz Tito a jeho součástí bylo i první televizní vysílání v tehdejší Jugoslávii.

Během evropské migrační krize v roce 2015, kdy do Chorvatska přišlo více než 39 000 migrantů z Blízkého východu, jižní Asie a Afriky, sloužilo výstaviště jako přijímací středisko, kde bylo ubytováno přes 1 200 migrantů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zagreb Fair na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]