Vítězslav Štefl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Mgr. Vítězslav Štefl, Ph.D.
Stranická příslušnost
ČlenstvíČSSD
Nestraník
za ČSSD (2010)

Narození30. září 1960 (63 let)
Jindřichův Hradec
Národnostčeská
Náboženstvířímskokatolické
Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Vítězslav Štefl
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vítězslav Štefl (* 30. září 1960 Jindřichův Hradec)[1] je český kytarista, muzikolog, autor učebnic a encyklopedií, skladatel, spisovatel, středoškolský a vysokoškolský pedagog, v letech 2014–2022 zastupitel a radní obce Velké Březno, člen ČSSD. Působí v řadě organizací, úzce spolupracuje jako člen expertních komisí s odbory školství a také přímo i s MŠMT, je členem řady rad, výborů, komisí, komor a organizací, zabývajících se pedagogikou jako takovou. Je autorem řady akreditovaných vzdělávacích programů a projektů.

Pedagog[editovat | editovat zdroj]

Je ředitelem a středoškolským profesorem českého jazyka a literatury na Střední průmyslové škole stavební a Střední odborné škole stavební a technické v Ústí nad Labem. Jedná se o největší školu na Ústecku (získala certifikát Páteřní škola Ústeckého kraje), má zhruba 900 žáků. Tato škola je mj. výjimečná i tím, že úzce spolupracuje s řadou zaměstnavatelských subjektů (cca kolem sta subjektů) a její kooperace s těmi největšími jmény (Metrostav, Mafell, Škoda, Spolchemie, Kolbenschmidt, Mercedes, Volvo Trucks, HILTI, Pohl, KONE…) přináší škole a žákům jinde nevídané výhody včetně jistoty zaměstnání absolventů a obecně vysoké uplatnitelnosti na trhu práce.[2] Navíc, spolupráce s firmou Metrostav se stala v řadě aspektů vzorem pro další střední školy a podniky, podnítila některé změny u zřizovatelů obecně a promítla se i do činnosti některých odborných skupin na MŠMT. Působí i na Katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem - realizuje zde své přednášky, jichž je autorem. Tyto přednášky (Nonartificiální hudba I, Nonartificiální hudba II, Nonartificiální hudba III) z hlediska zpracování, rozsahu a obecných průniků jsou výjimečnou pedagogicko-hudební záležitostí v rámci ČR.

V září 1992 ve spolupráci s Praha Music Center založil První českou rockovou kytarovou školu, která má klientelu z celé České republiky i ze zahraničí a její program je pravidelně prezentován na seminářích Mezinárodního hudebního veletrhu. Přes 15 let vyučoval i klasickou kytaru na ZUŠ.[3]

Je autorem řady akreditovaných programů a projektů (KHV PF UJEP, NIDV/NPI ČR, MŠMT).

Je členem úzké expertní skupiny Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Ústeckého kraje, úzce spolupracuje s odbornými skupinami a řešiteli na MŠMT (Platforma středního odborného školství), působil v expertní skupině náměstka pro školství Ústeckého kraje. Je členem minitýmu v rámci KAP, I-KAP. Do roku 2022 byl členem Paktu zaměstnanosti, pracovní skupiny 1 a 2 při Hospodářské a sociální radě Ústeckého kraje. Je členem Okresní hospodářské komory, spolupracoval s Krajskou hospodářskou komorou, spolupracuje se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, Svazem průmyslu a dopravy apod. Je stálým hostem školské komise Magistrátu města Ústí nad Labem. Působí jako člen celostátní Stálé konference ředitelů škol při Národním pedagogickém institutu České republiky (původně v projektu SYPO). Za svůj přínos pedagogice se stal držitelem Ceny náměstka pro školství hejtmana Ústeckého kraje. Je také členem Farní pastorační rady Římskokatolické farnosti arciděkanství Ústí nad Labem a i ekonomické farní rady arciděkanství v Ústí nad Labem

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Je autorem monografií a historicko-hudebních studií, které s dalšími články publikoval v magazínu Muzikus. Jedná se o 1697 prací, studií, příspěvků, monografií, sond, rozborů, hodnocení, notových analýz, historicko-hudebních prací atd., zejména pak v rámci mnohaletých seriálů Kytaroví velikáni, Letem kytarovým světem, Galerie, studie v rámci teorie hudby, historie hudby, praktických workshopů, pódiových sestav apod.

V nakladatelství Muzikus vydal učebnice Rocková kytara I., Rocková kytara II. a Rocková kytara III. Mnohé z nich vyšly v několikanásobných celostátních vydáních (např. 1. díl již v šesti vydáních). U tohoto nakladatelství vydal i encyklopedie 33 + 333 světových kytaristů a 15 + 3 kytaristů a kytaristek. I zde mnohé z nich vyšly v několikanásobných celostátních vydáních.

V nakladatelství Nová Inspirace mu pak v roce 1993 vyšla próza Jeden den: Rockstory.

Je rovněž autorem notových sešitů Podzimní nálady (Profortis, 1997), vedle publikování na notových serverech mu tiskem vyšly další notové sešity - cyklus Tři rozmary pro tři kytary mu vyšel roku 2022 u nakladatelství Blesk Market s.r.o. na eNoty.eu, u nakladatelství notovna.cz mu roku 2024 vyšly cykly Když zazní tóny kytar tří, Za hradbami tvrze a první díl cyklu ...a co takto?.

Publikoval také články ve vědeckých sbornících a účastní se vědeckých konferencí (např. texty Nezbytnost průniku rockové hudby do českého hudebního školství (historická úvaha), Výzkum zastoupení rockové hudby v učebních plánech základních uměleckých škol na počátku dvacátého prvního století, Výzkum zastoupení rockové hudby v učebních plánech základních uměleckých škol či Rocková opera apod.). V současné době ve spolupráci s KHV PF UJEP pracuje na skriptech (tematicky zaměřeno) ke svým přednáškám.

Umělecká a hudební činnost[editovat | editovat zdroj]

Přes 40 let je členem hard rockové formace Stará škola, ve skupině zastává roli kytaristy, zpěváka a textaře. Skupina vydala 12 alb, realizuje celkem tři programy, (1) Stará škola, program Classic (autorská tvorba, za kterou tato skupina získala častá prvenství např. v soutěži Ústecký slavík), (2) Stará škola JINAK (covery, mnohdy instrumentálně a interpretačně vysoce náročné - např. od Modrého efektu a King Crimson přes Led Zeppelin po třeba The Who) a (3) Stará Škola Unplugged (autorská tvorba, zahraná akusticky a s výjimečnou instrumentací).

Je autorem zpěvohry Záviš z Falkenštejna (příběh lásky, zrady a pomsty) a dále pak audiovizuálního programu Kámen a hrad (součást hudebního a multimediálního projektu).

Hostuje i v dalších hudebních souborech (Yeti, Vojnar Family Band, Morgana...).

Za svou uměleckou, publikační a pedagogickou činnost se stal držitelem Ceny hejtmana Ústeckého kraje. Ve spolupráci s obcí Velké Březno a ve spolupráci s Ústeckým krajem také organizuje celoletní hudební festival (již několik ročníků) Tivolí hudební léto.

Politické působení[editovat | editovat zdroj]

Do politiky se pokoušel vstoupit, když v komunálních volbách v roce 2010 kandidoval jako nestraník za ČSSD do Zastupitelstva obce Velké Březno v okrese Ústí nad Labem, ale neuspěl.[4] Ve volbách v roce 2014 kandidátku ČSSD vedl už jako člen strany a byl zvolen zastupitelem obce.[5] Působil mj. i jako člen Komise kultury, školství, mládeže a sportu.[6]

V krajských volbách v roce 2012 kandidoval za ČSSD do Zastupitelstva Ústeckého kraje, ale neuspěl.[7] Působil jako člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.[8] Ve volbách do Senátu PČR v roce 2016 kandidoval za ČSSD v obvodu č. 31 – Ústí nad Labem.[9] Se ziskem 8,78 % hlasů skončil na 4. místě (z 10 kandidátů) a do druhého kola nepostoupil.[10]. Do roku 2022 byl také členem Rady pro rozvoj lidských zdrojů Rady Ústeckého kraje a mj. působí v expertních a poradních orgánech odboru školství Ústeckého kraje a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (viz výše).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Štefl, Vítězslav, 1960 [online]. České muzeum hudby [cit. 2016-03-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-07. 
  2. Štefl: Mladí nepřekonají starou školu, nemají duši. Ústecký deník.cz [online]. 2011-04-10 [cit. 2016-03-25]. Dostupné online. 
  3. Vítězslav Štefl, Životopis [online]. DatabázeKnih.cz [cit. 2016-03-27]. Dostupné online. 
  4. Volby do zastupitelstev obcí, Jmenné seznamy, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla, Zastupitelstvo obce, Kraj: Ústecký kraj, Okres: Ústí nad Labem, Obec: Velké Březno, Kandidátní listina: Česká str.sociálně demokrat. [online]. Český statistický úřad, 2010 [cit. 2016-03-25]. Dostupné online. 
  5. Volby do zastupitelstev obcí, Jmenné seznamy, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla, Zastupitelstvo obce, Kraj: Ústecký kraj, Okres: Ústí nad Labem, Obec: Velké Březno, Kandidátní listina: Česká str.sociálně demokrat. [online]. Český statistický úřad, 2014 [cit. 2016-03-25]. Dostupné online. 
  6. Komise rady [online]. Obec Velké Březno [cit. 2016-03-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-04. 
  7. Volby do zastupitelstev krajů konané dne 12.10. – 13.10.2012, Jmenné seznamy, Kraj: Ústecký kraj, Kandidátní listina: Česká strana sociálně demokratická, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla [online]. Český statistický úřad, 2012 [cit. 2016-03-27]. Dostupné online. 
  8. Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost [online]. Ústecký kraj [cit. 2016-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-13. 
  9. Výsledky korespondenčního hlasování pro volby do Senátu [online]. ČSSD [cit. 2016-03-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-25. 
  10. Výsledky voleb v obvodě Ústí nad Labem [online]. iDNES.cz, 2016 [cit. 2016-10-15]. Dostupné online. 

11. Členové Stálé konference ředitelů - Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (projektsypo.cz). Dostupné online

12. Závěrečné slovo autora. Dostupné online

13. Když Stará škola vyrazila... Dostupné online

14. Z odpadu vyrobili didaktické pomůcky. Dostupné online.

15. Kampus řemesel bude stát jen v Ústí nad Labem. Dostupné online

16. Studenti průmyslovky... Dostupné online

17. Projekt Dobrá volba. Dostupné online.