Václav Velínský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pplk. Václav Velínský
Narození21. března 1907
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí21. srpna 1980
East Preston
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Národnostčeská
Povolánívoják
ZaměstnavatelČeskoslovenská armáda
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Václav Velínský (21. března 1907 Praha21. srpna 1980 East Preston) byl důstojníkem Československé samostatné obrněné brigády v období druhé světové války a politický vězeň komunistického režimu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Václav Velínský se narodil 21. března 1907 v Praze. Vystudoval reálné gymnázium, kde i odmaturoval.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 vstoupil Václav Velínský do protinacistického odboje. Na začátku roku 1940 opustil Protektorát Čechy a Morava a přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii a Itálii se dostal do Francie, kde se v březnu téhož roku přihlásil do zde vznikající zahraniční československé jednotky. Byl zařazen k dělostřelcům. Po pádu Francie v červnu 1940 se evakuoval do Spojeného království, kde se u 1. československé smíšené brigády stal velitelem čety kanónů proti útočné vozbě a důstojníkem odpovědným za tisk. V roce 1944 se s Československou samostatnou obrněnou brigádou účastnil obléhání Dunkerque, v roce 1945 pak působil jako velitel československého výcvikového střediska ve Spojeném království a poté jako zástupce vojenského atašé.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé světové války sloužil mezi říjnem 1945 a srpnem 1947 jako československé vojenské mise u Britské armády v Německu, poté se stal pedagogem na Vysoké škole válečné v Praze. V prosinci 1948 byl komunistickou mocí poslán na dovolenou a k 1. březnu 1949 přeřazen do výslužby. Dne 21. dubna téhož roku byl v rámci Akce D zatčen a 11. května uvězněn na Mírově. Propuštěn byl 27. dubna 1951. V roce 1964 odešel znovu do exilu a žil ve Spojeném království. Zemřel 21. srpna 1980 v East Prestonu.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]