Václav Khodl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav Khodl
Narození23. října 1895
Vysočany
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí24. října 1942 (ve věku 47 let)
Koncentrační tábor Mauthausen
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven zastřelením
BydlištěSvépravice, vila Emka
Národnostčeská
Povoláníodbojář
Nábož. vyznáníČeskobratrská církev evangelická
ChoťEmanuela Smržová
DětiVáclav Khodl
RodičeVáclav Khodl, Josefa Pochopová
Příbuzní5 sourozenců, švagr Jaroslav Smrž
člen Sokola
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Khodl (23. října 1895 Vysočany24. října 1942 Koncentrační tábor Mauthausen) byl odbojář a spolupracovník Operace Anthropoid popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Václav Khodl se narodil 23. října 1895 v pražských Vysočanech v početné rodině Václava a Josefy rozené Pochopové. Vyučil se stejně jako jeho otec kotlářem a poté pracoval v Českomoravské-Kolben-Daněk jako montér, technický kontrolor a rýsovač. Díky své profesi se dostal i montážím v Bulharsku nebo Persii. V říjnu 1919 se oženil s Emanuelou Smržovou, v srpnu 1920 se manželům narodil syn Václav. V roce 1928 si rodina postavila vilu Emka ve Svépravicích. Byl členem Sokola.

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

V lednu 1942 řešili členové vysočanského Sokola pod vedením Jaroslava Piskáčka ubytování příslušníků výsadku Anthropoid Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše a bratr Emanuely Khodlové Jaroslav Smrž přišel s návrhem umístit je do vily manželů Khodlových. Šlo o nenápadné řešení, protože Khodlovi část své vily běžně pronajímali. Kromě obou parašutistů zde byl umístěn i jejich operační materiál. Gabčík s Kubišem nepobývali pouze zde, ale v rámci přípravy atentátu na Reinharda Heydricha využívali ubytování i u dalších spolupracovníků. Syn Václav sloužil parašutistům jako průvodce po Praze. Přestože rodina neznala pravé důvody konání Gabčíka s Kubišem, obstaral Václav Khodl starší ocelové lano, které mělo původně sloužit ke zpomalení Heydrichova vozu. Jelikož jej ale zcizil svému zaměstnavateli a tato krádež se neutajila, přišel o práci. Tento fakt jej psychicky zasáhl natolik, že uvažoval o sebevraždě, kterou ale nakonec nespáchal. Den po atentátu hledal u Khodlových Gabčík Kubiše, ale nesetkali se zde. Dne 17. června a tedy den před svou smrtí se zde oba ještě zastavili, nabízený nocleh ale nepřijali. Khodlovým se též podařilo zbavit se veškerého operačního materiálu. Dne 16. června se na pražském gestapu přihlásil Karel Čurda a jeho informace rozpoutaly vlnu zatýkání spolupracovníků operace Anthropoid a jejich rodinných příslušníků. Václav Khodl byl společně s manželkou a synem zatčen 14. července 1942, všichni byli stanným soudem odsouzeni k trestu smrti, vězněni v koncentračním táboře Terezín a nakonec převezeni do koncentračního tábora Mauthausen, kde byli 24. října 1942 zastřeleni při fingované zdravotní prohlídce společně s mnoha dalšími odbojáři a jejich rodinnými příslušníky. Obětí se stala i snoubenka Václava Khodla mladšího Františka Urbánková, která sice unikla zatčení, ale zemřela díky psychickému a fyzickému vyčerpání.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Po Václavu Khodlovi byla ve Svépravicích pojmenována ulice, ve které se nachází vila Emka.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]