Ulf Merbold

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ulf Dietrich Merbold
Astronaut ESA
Státní příslušnostNěmecko
Datum narození20. června 1941 (82 let)
Místo narozeníGreiz, Německo
Jiné zaměstnáníFyzik
Čas ve vesmíru49d 21h 36m
Kosmonaut od1978
MiseSTS-9, STS-42, Sojuz TM-20, Sojuz TM-19
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ulf Dietrich Merbold (* 20. června 1941 Greiz, Německo) je německý fyzik a astronaut, který třikrát letěl do vesmíru a stal se tak prvním západoněmeckým občanem ve vesmíru a prvním neameričanem, který letěl na kosmické lodi NASA. Merbold letěl na dvě mise raketoplánu a na ruskou misi na vesmírnou stanici Mir, přičemž při třech výpravách strávil ve vesmíru 49 dní.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vysokoškolské vzdělání získal pozdější doktor Merbold na univerzitě ve Stuttgartu (Německo), kterou zdárně zakončil roku 1976. V letech 1968– 1978 byl zaměstnancem Max-Planck-Institutu metalurgie. Roku 1978 se dostal do týmu německých astronautů ESA (European Space Agency) jako vědec, výzkumník v oboru fyzika, později absolvoval výcvik u NASA i v Rusku. V období let 1983–1994 absolvoval tři lety do kosmu. Je zdatný radioamatér.

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Poprvé letěl ve svých 42. letech na raketoplánu Columbia k desetidenní misi a stal se tak 131. kosmonautem Země. Na palubě mise (dle COSPARu 1973-050.A) byla západoevropská laboratoř Spacelab a pět dalších kosmonautů: Owen Garriott, John Young, Robert Parker, Byron LichtenbergBrewster Shaw. Start byl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Během letu zvládli 70 vědeckých experimentů a s menšími problémy i přistání na základně Edwards.

V lednu 1992 odstartoval z Floridy raketoplán Discovery ke svému 14. letu v misi STS-42. Na jeho palubě bylo sedm kosmonautů: Ronald Grabe, Stephen Oswald, Norman Thagard, David Hilmers, William Readdy , dr. Ulf Merbold (letěl podruhé) a Roberta Bondarová. Tato sestava vědců na oběžné dráze oživila laboratoře Spacelab a Biorack a věnovala se plně různým pokusům. Přistáli na základně Edwards v Kalifornii po osmi dnech letu.

Ve svých 53. letech vzlétl roku 1994 do vesmíru potřetí, tentokrát v ruské kosmické lodi Sojuz TM-20. Stal se členem 17. základní posádky orbitální stanice Mir, kde strávil měsíc. Z Bajkonuru s ním v lodi vzlétli Jelena KondakovováAlexandr Viktorenko. Na Miru s nimi zůstala původní směna Valerij PoljakovJurij MalenčenkoTalgat Musabajev a celá šestice zde měsíc plnila řadu experimentů i odstraňovala různé závady stanice. Na stanici byl Merbold jako astronaut Evropské vesmírné agentury v rámci programu EuroMir. V kosmické lodi Sojuz TM-19 Merbold s Malenčenkem a Musabajevem odletěli na Zem. Přistáli v Kazachstánu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]