U tří můstků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
U tří můstků
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení14. prosince 1990
VyhlásilOkresní národní výbor Český Krumlov
Nadm. výška890–910 m n. m.
Rozloha8,31 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresČeský Krumlov
UmístěníPohoří na Šumavě
Souřadnice
U tří můstků
U tří můstků
Další informace
Kód1283
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

U tří můstků je přírodní památka v okrese Český Krumlov. Nachází se v Novohradských horách, v širokém údolí Pohořského potoka na severovýchodním úpatí Jiřické hory, dva kilometry severozápadně od Pohoří na Šumavě. Je součástí Evropsky významné lokality Pohoří na Šumavě[3] a Ptačí oblasti a Přírodního parku Novohradské hory.

Předmětem ochrany jsou komplexy rašelinných a podmáčených smrčin, jedno z nejbohatších nalezišť vzácné kýchavice bílé pravé v Novohradských horách.[4] Ložisko rašeliny je až 1,5 m mocné, je syceno vodou z četných podsvahových pramenišť na jižním okraji a nachází se na podloží tvořeném středně zrnitou porfyrickou biotitickou žulou moldanubického plutonu weinsberského typu.[4]

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Ve stromovém patru zcela převládá smrk ztepilý, s nepatrnou příměsí břízy karpatské, borovice lesní a jeřábu ptačího. V bylinném podrostu se vyskytují třtina chloupkatá, bika lesní, plavuň pučivá, violka bahenní, dřípatka horská, podbělice alpská, v rašelinných smrčinách suchopýr pochvatý, klikva bahenní, vlochyně bahenní, černýš luční, ostřice zobánkatá, ostřice chudokvětá, velmi vzácně i kyhanka sivolistá. V mechovém patru podmáčených smrčin převládá rašeliník Girgensohnův a hojně se vyskytují játrovky rohozec trojlaločný, kryjnice Meylanova, kryjnice Neesova a křepenka prostřední, bohatě vyvinuté mechové patro rašelinných smrčin tvoří zejména rašeliník křivolistý, rašeliník prostřední, rašeliník člunkolistý.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  2. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].
  3. nature.cz: Pohoří na Šumavě. www.nature.cz [online]. [cit. 2010-12-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-15. 
  4. a b c ckrumlov.cz: U tří můstků

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBRECHT, Josef, a kol. Českobudějovicko. Redakce Peter Mackovčin, Josef Albrecht. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. (Chráněná území České republiky; sv. VIII. Českobudějovicko). ISBN 80-86064-65-4. S. 199. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]