Tuchonín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tuchonín
Vrchol488 m n. m.
Poznámkanejvyšší vrchol Lánské pahorkatiny a okresu Kladno
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříKřivoklátská vrchovina / Lánská pahorkatina / Loděnická pahorkatina / Bezděkovská pahorkatina
Souřadnice
Tuchonín
Tuchonín
PovodíBerounka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tuchonín (německy Touchoninberg) je vrchol v České republice ležící v Křivoklátské vrchovině, v katastru obce Malé Kyšice. S výškou 488 metrů nad mořem představuje nejvyšší bod okresu Kladno.

Geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Tuchonín se nachází v geomorfologickém celku Křivoklátská vrchovina, podcelku Lánská pahorkatina (je jejím nejvyšším vrcholem), okrsku Loděnická pahorkatina a podokrsku Bezděkovská pahorkatina[1].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Tuchonín se nachází asi šest kilometrů jihozápadně od Unhoště, asi deset kilometrů jižně od Kladna a asi devět kilometrů severně od Berouna. Vrcholová partie vystupuje jako jasně vymezená kupa v rámci rozlehlé náhorní plošiny ohraničené hlouběji zaříznutými údolími. Z náhorní plošiny vystupuje i několik dalších vrcholů, např. nedaleký severovýchodně umístěný Vysoký vrch s rozhlednou.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Vrch Tuchonín se nachází na rozvodí Berounky a jejího levého přítoku Loděnice. Jejich přítoky odvodňují okolí vrchu.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholová kupa i okolní náhorní plošina je porostlá souvislým smíšeným lesem. Tuchonín se nachází na východním okraji chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Stavby a komunikace[editovat | editovat zdroj]

V prostoru vrcholové kupy a v jejím blízkém okolí se žádné významné stavby nenacházejí. Samotný vrchol není obsloužen žádnou cestou, pod úpatí kupy vedou nekvalitní lesní cesty, z nichž jedna jí spojuje se silnicí ChyňavaBěleč, která prochází asi 600 metrů jihozápadně od vrcholu. Turistické trasy procházejí v ještě větší vzdálenosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda – Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006)