Tom Barry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tom Barry
Narození1. července 1897
Killorglin
Úmrtí2. července 1980 (ve věku 83 let)
Cork
Místo pohřbeníSt. Finbarr's Cemetery
Povolánípolitik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thomas Barry (1. července 1897 Killorglin2. července 1980 Cork) byl irský voják a jeden z prominentních velitelů Irské republikánské armády (IRA), konkrétně 3. západocorkské brigády za irské války za nezávislost.[1] Během irské občanské války byl velitel větve IRA, která se stavěla proti anglo-irské dohodě.

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Thomas Bernandine Barry se narodil 1. července 1897 v Kilorginu do rodiny člena Královské irské policie (RIC). Když malému Tomovi byly čtyři roky, tak Thomas Barry starší od RIC odešel a začal podnikat ve svém rodném městečku Rosscarberry v hrabství Limerick. Tom Barry studoval ve škole Mugret College v době od 25. srpna 1911 do 12. září 1912.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1915 se Barry přidal ke královskému polnímu dělostřelectvu v Corku a stal se vojákem britské armády. Nejprve byl nasazen proti osmanské říši v Mezopotámii. V roce 1916 zaslechl zprávy o velikonočním povstání a když zaslechl zprávy o britské reakci tak se vzdal hodnosti desátníka a s hodností vojína bojoval do konce války.

Válka za nezávislost[editovat | editovat zdroj]

V červenci 1920, když Barry studoval právo, tak byli zajati dva irští dobrovolníci. Barry se okamžitě přidal k 3. západocorkské brigádě, kde se stal později velitelem. Jeho velení bylo v IRA vysoce ceněno

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tom Barry (Irish republican) na anglické Wikipedii.

  1. History Ireland [online]. 2013-02-22 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online.