To nejlepší, co můžeš udělat se svým životem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
To nejlepší, co můžeš udělat se svým životem
Původní názevThe Best Thing You Can Do With Your Life
Země původuNěmecko
Jazykyněmčina, angličtina
Délka93 min
Žánrdokumentární film
Scénář a režieZita Erffa
Obsazení a filmový štáb
ProdukceHFF München (Hochschule für Fernsehen und Film)
KameraBruno Santamaría
StřihGerhard Auer
Výroba a distribuce
Premiéra2018 - 68th Berlinale, Perspective German Cinema Visions du Réel industry
Česká premiéra2018 - Filmový festival Karlovy Vary
To nejlepší, co můžeš udělat se svým životem na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

To nejlepší, co můžeš udělat se svým životem (v anglickém originále The Best Thing You Can Do With Your Life) je dokumentární film Zity Erffa (* 1986), německé režisérky thajského původu, popisující každodenní život v řádu Legionářů Kristových a cestu jejího bratra za vstupem do tohoto konzervativního římskokatolického řádu.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Sebereflexivní film pojednává o Lászlóovi, bratrovi režisérky, který se rozhodl v roce 2010 přestěhovat do Connecticutu, kde z vlastní vůle vstoupil do konzervativního římskokatolického řádu Legionářů Kristových.[1][2] Tím zpřetrhal veškeré vazby nejen s okolním světem, ale také se svou rodinou. Pro Zitu to byla velká rána, jelikož si s bratrem od mala byla blízká. S rodinou mohl László komunikovat pouze jednou ročně, a to formou dopisu.[3]

Zita byla na svého bratra naštvaná a zároveň zklamaná z jeho náhlého odchodu a velmi ji mrzelo zpřetrhané pouto. Během studia filmu v Mexiku přišla s nápadem točit o legionářích z řádu a jejich motivaci ke vstupu a současných pocitech z kláštera. Tahle otázka ji stále hlodala v hlavě a zjistila, že ji nezajímají kdejací legionáři, nýbrž její bratr. Napsala mu tedy email[4] s prosbou o natočení filmu a po osmi letech se konečně znovu setkala se svým bratrem. Teď ovšem za zdmi kláštera. Ve filmu odhaluje bratrovi pravé důvody rozhodnutí o vstoupení do řádu. Autorka mimo jiné tímhle střetem dvou lidí z různých, sobě neznámých, světů také poukazuje na rozdíl mezi dvěma lidmi s naprosto odlišnou mentalitou. Dokument neprozrazuje žádná temná zákoutí řádu, nýbrž poukazuje empatické studie víry a spojení s rodinou.[3] Ve filmu jde o pochopení, ne o kritiku.

Film byl natáčen po dobu jednoho týdne nepřetržitého pobytu v klášteře. Záběry se skládají z introspektivního a hlavně velmi osobního bádání režisérky, která šla po stopě motivací a příčin, jež vedly jejího bratra pro vstup do takhle vyhraněné církve. Zita Erffa zahrnula do filmu fotky z rodinných alb, lidské, dojemné rozhovory s Mexičany, příslušníky řádu a především svého bratra. Snímky zabírají také detailní popisy prostor a okolí, ve kterém se odehrává běžný život bratrů.

Řád Legionářů Kristových[editovat | editovat zdroj]

Tento řád je podobného principu jako Opus Dei. Vznik v 40. letech 19. stol. v Mexiku, zakladatelem byl Marcial Maciel.[1] Marcialu Macielovi bylo prokázáno sexuální zneužívání seminaristů a dětí. Údajný počet obětí se udává kolem 60 nezletilých.

Církev dala Zitě svolení téměř okamžitě. Hlavním důvodem jejího vpuštění bylo očištění od předešlého skandálu. Film mohl lidem ukázat, že nejsou tak hrůzostrašná a nebezpečná sekta jak to vyobrazili činy jejich zakladatele.

Režisérka[editovat | editovat zdroj]

Zita Erffa, narozená roku 1986 v Bangoku v Thajsku, už od mládí studovala v zahraničí. Základní školu vychodila v Indonésii, poté ji cesta zavedla do Vídně a následně do Mnichova. Po mnoha načatých studiích nakonec Zita Erffa studovala v letech 2010–2018 filmovou univerzitu v Mnichově. Tam také dokončila filmový titul.[5] Během studia zatoužila studovat také jinde v zahraničí a bylo jí nabídnuto místo na mexické škole filmu, které přijala. Během ročního pobytu natočila svůj první film The Best Thing You Can Do With Your Life.

Filmové festivaly[editovat | editovat zdroj]

Film byl poprvé uveden na 68. Berlínském mezinárodním festivale. Téhož roku se účastnil soutěže na 53. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. V roce 2019 byl také na programu švédského festivalu.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Review: The Best Thing You Can Do With Your Life. Cineuropa - the best of european cinema [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. KVIFF | To nejlepší, co můžeš udělat se svým životem. www.kviff.com [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. 
  3. a b WRITER, About The Author Matt Turner Matt Turner is a London based; LIES, programmer Articles have appeared in Little White; MUBI. Dedicated to the One I Love: An Interview with Zita Erffa [online]. 2018-09-03 [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Legionaries of Christ. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1087181026. 
  5. Zita Erffa | filmportal.de. www.filmportal.de [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. 
  6. The Best Thing You Can Do With Your Life - Films - home. german-documentaries.de [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]