Thutmose (syn Amenhotepa III.)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thutmose
Narození14. století př. n. l.
Úmrtí14. století př. n. l.
Povoláníaristokrat
RodičeAmenhotep III. a Teje
PříbuzníBeketaten, Eset, Nebetah, Henuttaneb, Mladší dáma, Sitamun, Smenchkare a Achnaton (sourozenci)
Funkcevelekněz boha Ptaha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sarkofág kočky prince Thutmose, Ta-miu

Thutmose byl nejstarším synem Amenhotepa III., panovníka 18. dynastie. Jako nejstarší syn byl zároveň i korunním princem, dědicem a následníkem trůnu jako Thutmose V., jímž se však nikdy nestal. Před třicátým rokem vlády svého otce (před rokem 1358 př. n. l.) mizí ze záznamů a předpokládá se, že zemřel[1]. Tato událost zapříčinila změnu následnictví, korunním princem a následníkem trůnu se stal jeho mladší bratr Amenhotep, který však původně nebyl k této pozici vychováván.

Thutmosův život[editovat | editovat zdroj]

Thutmose sloužil jako Ptahův kněz ve městě Mennofer[2]. Jeho plná titulatura (jak je uvedená na sarkofágu jeho kočky Ta-miu) zněla Korunní princ, Dozorce kněží z Horního a Dolního Egypta, velekněz Ptaha v Memphisu a Sm-kněz (Ptaha)[3].

Nálezy zmiňující Thutmose[editovat | editovat zdroj]

Sarkofág kočky prince Thutmose jednoznačně prokázal, že se jednalo o nejstaršího syna Amenhotepa III., neboť je na něm uveden jeho tehdejší titul korunního prince[3]. Thutmosovu existenci dále dokládá sedm párů vápencových a keramických váz uložených v Louvru[3]. V Louvru se také nachází břidlicová soška Thutmose jako mlynáře, zatímco břidlicová soška Thutmose coby mumie se nachází v Berlíně[4]. Thutmose je nejlépe znám z vápencového sarkofágu své kočky Ta-miu, který se nyní nachází v káhirském muzeu[5]. Na břidlicové sošce Thutmose je na třech stranách napsáno: (vpravo) ... králův syn sem-kněz Džehutimes; (vlevo) Jsem služebník tohoto ušlechtilého boha, jeho mlynář, (vpředu) Kadidlo pro devatero ze západní nekropole[6].

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Crown Prince Thutmose na anglické Wikipedii.

  1. Dodson & Hilton, p.157
  2. Aidan Dodson (1990). "Crown Prince Djhutmose and the Royal Sons of the Eighteenth Dynasty". Journal of Egyptian Archaeology 76. p.88
  3. a b c Dodson, JEA 76, p.88
  4. Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004), p.157
  5. Arielle Kozloff & Betsy Bryan, "Royal and Divine Statuary," Egypt’s Dazzling Sun: Amenhotep III and his World,(Cleveland, 1992), p.425, fig.XIV.1
  6. Dodson, JEA 76, p.87

Související články[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]