Thurn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Hrabě Jindřich Matyáš Thurn, jeden z vůdců českého stavovského povstání, anebo knížecí rod Thurn-Taxisové (Thurn-Valsassina).
Thurn
Thurn – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška855 m n. m.
Časové pásmoSEČ/SELČ
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměTyrolsko
OkresLienz
Thurn
Thurn
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,26 km²
Počet obyvatel627 (1. 1. 2023)
Hustota zalidnění51,0 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.thurn.eu
E-mailamtsleiter@gemeinde-thurn.at
PSČ9904
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thurn je obec v Rakousku ve spolkové zemi Tyrolsko v okrese Lienz.

K 1. 1. 2023 zde žilo 627 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území bylo v 9.-12. století osídleno Slovany, po nichž se dochovaly místní názvy Lampice, Franče, Ondelt, Prapernice. První písemná zmínka o obci pochází z listiny datované rokem 1308. Měla dva hrady: starší z nich stál na pahorku „Schlößlbichl“ v Großbachtalu, jeho obranná a obytná věž dala vesnici název Thurn (podle starého pravopisu, nyní Turm). Mladší hrad stával východně od kostela sv. Mikuláše v prostoru nádvoří zámečku Mußhauser, o jeho podobě není nic známo. Pravděpodobně byl v půlkruhu obklopen rybníkem, napájeným vodou z Großbachtalu. Stěna rybníka se částečně zachovala. Budova dvora Mußhauserhof stojí na starších zdech, které mohly pocházet z hradu. V roce 1938 obec Thurn ztratila svou nezávislost a byla sloučena s Gaimbergem do nové obce Grafendorf. V roce 1949 získala opět svou samostatnost.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Obec patřila k důlní oblastí, zásobovala mosaznickou huť v Lienzu stříbrnou rudou. Těžba mědi ani zlata prokázána nebyla. Ložiska byla zcela vytěžena. V současnosti je obec zaměřena na cestovní ruch, kromě dvou hotelů má prázdninové apartmány a privátní pokoje.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Kammerlander Hof
  • Filiální kostel sv. Mikuláše – jednolodní s pětibokým závěrem, gotického původu, vysvěcený roku 1416, přestavěn roku 1679, věž dostavěna po požáru v 19. století; vzácný pozdně gotický křídlový oltář z roku 1469 byl přemístěn do Tyrolského zemského muzea v Innsbrucku. Svatý Mikuláš je patronem obce, v jejím znaku je zastoupen třemi zlatými jablky na knize.
  • Kammerlanderhof (Dvůr zemského komořího) – poprvé připomínán roku 1645; dochovalo se barokní obvodové zdivo obytného domu s chlebovou pecí na jižní straně a hospodářský objekt; typ tyrolského lidového domu s dřevěnou konstrukcí patra a balkónu pod sedlovou střechou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Thurn na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální stránka