Tábor X

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Camp X poblíž kanadsko-americké hranice na břehu jezera Ontario (1943)

Tábor X (Camp X, také Camp-X) byl krycí název tajné speciální výcvikové školy č. 103, britského paramilitárního zařízení z druhé světové války, kde se tajní agenti učili metody potřebné k úspěšným tajným operacím. [1] Nacházel se na severozápadním pobřeží jezera Ontario mezi Whitby a Oshawou v Ontariu, v Kanadě. Dnes je toto území známo jako Neohrožený park (Intrepid park) podle krycího názvu pro Sira Williama Stephensona, ředitele Britské Bezpečnostní Koordinace (British Security Co-ordination, BSC), který zřídil program k vytvoření výcvikového zařízení.

Zařízení bylo vedeno společně s kanadskou armádou s pomocí ministerstva zahraničních vztahů a Královské kanadské jízdní policie (Royal Canadian Mounted Police, RCMP), ale ovládáno BSC. Mělo také blízký vztah s MI6. [2] Kromě výcvikového programu měl tábor i komunikační věž nazývanou Hydra, která byla schopna vysílat a přenášet rádiové a telegrafické komunikace. [3] Tréninkové zařízení bylo založeno 6. prosince 1941 a zrušeno před koncem roku 1944. Budovy byly odstraněny v roce 1969 a na místě byl postaven památník.[4][5]

Historik Bruce Forsythe shrnul účel zařízení takto: „Účastníci se v táboře naučili techniky sabotáže, podvratné činnosti, shromažďovat informace, otevírat zámky bez klíče, pracovat s výbušninami, rádio komunikaci, zašifrovat/dešifrovat, techniky získávání členů pro partyzány, umění tichého zabíjení a boje bez zbraní.“ Poskytnutý byl i komunikační trénink, včetně Morseovy abecedy. Tábor byl tak utajený, že ani kanadský premiér William Lyon Mackenzie King nebyl plně obeznámen s tím, k čemu všemu sloužil. [6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Camp X na anglické Wikipedii.

  1. Ontario War Memorials [online]. 14 August 2012 [cit. 2013-03-23]. Dostupné online. 
  2. Camp X 75th Anniversary: A Brief History - Dispatches - X Company [online]. [cit. 2017-12-17]. Dostupné online. 
  3. MONTGOMERY, Marc. The mystery of Camp-X, Canada’s secretive spy school [online]. Radio Canada International, July 14, 2014 [cit. 2017-03-16]. Dostupné online. 
  4. A Brief History [online]. December 6, 2016 [cit. 2017-03-16]. Dostupné online. 
  5. SACHGAU, Oliver. Canada’s spies honoured at historic camp site. Toronto Star. 12 November 2015. Dostupné online [cit. 17 December 2017]. 
  6. Camp X – Canada’s Secret Spy School – Canadian Military History [online]. [cit. 2017-12-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]