Svojkovské skály

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svojkovské skály
Svojkovské skály od jihu
Svojkovské skály od jihu

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svojkovské skály je název skupiny skal u obce Svojkov na Českolipsku. Lokalita, která se nachází na území Libereckého kraje, je z geomorfologického hlediska součástí Cvikovské pahorkatiny.

Popis lokality[editovat | editovat zdroj]

Na severní straně silnice ze Zákup do Nového Boru (II/268) je u obce Svojkov skupina pískovcových skal a skalních věží. Tento skalní hřbet vybíhá od úbočí Tisového vrchu (540 m n. m.) přímo směrem k západu. Na severu se zvedá kopec Slavíček (538 m n. m.), oddělený od Svojkovských skal Modlivým dolem. Skály nad Modlivým dolem jsou již součástí skal Svojkovských. Součástí skalního komplexu, dlouhého od západu k východu přes 400 metrů, je řada zajímavých skalních útvarů. Známé, na turistických mapách uváděné jsou Hlídková jeskyně, Pramen u Strážce, jeskyně Poustevna, Svojkovská skalní brána, Žlutá stěna, věž Matterhorn, Českolipská věž, Praděd a řada dalších. Věže dosahují výšky až 30 metrů a nabízejí mnoho horolezeckých cest různé náročnosti.[1][2][3]

Skalní věž Matterhorn

Ve vzdálenosti 1 km vzdušnou čarou směrem na sever se nachází další výrazná skupina pískovcových skal, známá jako Sloupské skalní město.

V geomorfologickém členění jsou skály nad Svojkovem řazeny do jednoho z pěti okrsků Zákupské pahorkatiny, zvaného Cvikovská pahorkatina, která přináleží do Ralské pahorkatiny.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Do skal nevede žádná silnice, jen řada cest pro pěší turisty. Vyznačená je červeným a zeleným pásovým značením Klubu českých turistů cesta od Svojkova vzhůru Modlivým dolem, která pokračuje k Slavíčku a na Cvikov, resp. k nedaleké obci Sloup v Čechách. Červená trasa je Evropská dálková trasa E10, zelená je turistická značená trasa 3953. Svojkov je blízko a lze před vstupem do Modlivého dolu auto zaparkovat. Pokud jde o veřejnou dopravu, nejblíže ke skalám se nachází autobusová zastávka Svojkov, u zámečku na trase linek Nový Bor - Zákupy. Do Svojkova neexistuje vlakové spojení, nejbližší železniční stanicí je cca 6,5 km vzdálené nádraží (měřeno po silnici) v Novém Boru, případně zastávka ve Skalici u České Lípy na téže trati č. 080. [4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 25 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-09-08]. Dostupné online. 
  2. BECHYNĚ, Pavel "Kýsa". Sloup v Čechách. Setkání s prvovýstupci Rybičkou a Nedvědem. CAO News [online]. Horolezecký oddíl CAO Děčín, 2004-08 [cit. 2015-11-17]. Dostupné online. 
  3. Popis skal na webu luzicke-hory.cz. luzicke-hory.cz [online]. [cit. 2015-11-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-19. 
  4. Mapa Lužické hory č.14. Praha: Trasa ., 2010, 6.vydání. ISBN 978-80-7324-289-3. 
  5. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BELLMANN, Michael, THIELE, Manfred. Kletterführer Nördliches Böhmen. Dresden: Verlag Michael Bellmann, 2003 (německy)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]