Struhy (Čachovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Struhy
Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel svatého Petra a Pavla
Lokalita
Charaktervesnice
ObecČachovice
OkresMladá Boleslav
KrajStředočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel329 (2021)[1]
Katastrální územíStruhy (8,4 km²)
PSČ294 43
Počet domů136 (2011)[2]
Struhy
Struhy
Další údaje
Kód části obce157091
Kód k. ú.757098
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Struhy jsou vesnice v okrese Mladá Boleslav, část obce Čachovice. Nachází se 1,6 kilometru severně od Čachovic. Vesnicí protéká Vlkava a její pravostranný přítok Stružský potok, který napájí Polní rybník na severním okraji vesnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1352[3] v souvislosti s farním kostelem svatého Petra a Pavla. Ve vsi stávala středověká tvrz, pravděpodobně v místech dnešního hospodářského dvora v centru vesnice.

Roku 1612 zakoupil Struhy s poplužním dvorem majitel vlkavského panství Adam Linhart z Najenperka. Protože jeho dědicové byli nekatolíci, byl jim majetek v roce 1631 zkonfiskován a přenechán Adamovi z Valdštejna. Za třicetileté války byly Struhy poničeny a kostel vypálen. Na konci 17. století vesnice byla součástí loučeňského panství Valdštejnů, kteří v ní vlastnili poplužní dvůr, samostatný hospodářský dvůr Karlov severně od vesnice, velký ovčín a mlýn na řece Vlkavě. V něm byl na začátku 18. století mlynářem Jiří Brixi, starší bratr hudebního skladatele Šimona Brixi.

Protektorát Čechy a Morava[editovat | editovat zdroj]

Hned na začátku německé okupace přistoupilo německé velení k rozšíření vojenského výcvikového prostoru Milovice – Mladá o území obcí na dosavadních hranicích vojenského prostoru. Mezi postiženými vesnicemi byly i Struhy. Od 6. prosince 1939 probíhal ve vsi soupis majetku obyvatel a občanům zahrnutým do vysídlení byl k úplnému opuštění domovů stanoven termín půlnoc 31. října 1940. Rozlehlá rovina na sever od Struh směrem k bývalému dvoru Karlov byla využita pro výcvik Rommelovy armády před jejím nasazením v Africe. Po skončení okupace odmítli vysídlení obyvatelé nabídku vlády ČSR na přestěhování do pohraničních obcí a trvali na svém návratu do opuštěných domovů.

21. století[editovat | editovat zdroj]

Zemědělství zůstává stále důležitým prvkem v životě vesnice. Ve Struhách je umístěna farma živočišné výroby Zemědělského družstva Luštěnice. V jižní části vsi byla v roce 2009 vybudována fotovoltaická elektrárna společnosti AG-SOL o výkonu 0,615 MW.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Do vesnice je příjezd po silnici III. třídy č. 3325 Čachovice–Struhy. Ostatní komunikace do sousedních vesnic (Lipník, Újezdec, Bor) nejsou ve správě Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Vesnicí vedou dvě cyklotrasy. Ze západu cyklotrasa 8417 Lipník–Dobrovice, ze severu cyklotrasa 0038 Dražice–Čachovice, která pokračuje cyklostezkou Taxis.

Spolky[editovat | editovat zdroj]

Ve vsi je aktivní fotbalový oddíl TJ Sokol Struhy. Místní Rybářský spolek Struhy pečuje o chov ryb v Polním rybníku a reguluje rybolov na rybníku. V budově Mateřské školy Struhy je Hernička poskytující dětem prostor pro vzájemné setkávání a využití volného času.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel svatého. Petra a Pavla, raně barokní stavba z konce 17. století s vnitřním vybavením z druhé poloviny 18. století.[4] Kostel je jednolodní stavba s věží na půdorysu čtverce. Stojí na návrší uprostřed vesnice na jižní straně rozlehlé návsi.
  • Jednopatrová budova s barokními klenbami v bývalém panském dvoře na místě zaniklé tvrze.
  • Zbytky mlýnského náhonu a bývalý mlýn, (dnes zcela přestavěný), na odbočce cesty do Boru.
  • Secesní hřbitovní brána

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01].
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. Český statistický úřad. 21. prosince 2015. Dostupné online.
  3. Historický lexikon obcí České republiky 1869–2005. Díl 1. Praha: Český statistický úřad, 2006. 760 s. Dostupné online. ISBN 80-250-1310-3. S. 132. 
  4. Sedláček August: Hrady, zámky a tvrze království Českého, X. díl, Boleslavsko, Struhy str. 344.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ŘEHOUNEK Jan: Osudové okamžiky – Sto let vojenského výcvikového prostoru Milovice-Mladá, Jan Řehounek - Kaplanka, Nymburk 2013, ISBN 978-80-87523-05-6
  • SEDLÁČEK August: Hrady, zámky a tvrze království Českého, X. díl, Boleslavsko, Praha 1932

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]