Stockholm City

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výtahy na nástupiště

Stockholm city je železniční stanice ve Švédsku, nachází se hluboko pod zemí pod Stockholmským hlavním nádražím i pod hlavní stanicí metra. Otevřena byla společně s celým tunelem Citybanan 10. 7. 2017.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stanice má dvě ražená jednolodní ostrovní nástupiště, každé po dvou kolejích. Západní nástupiště slouží pro směr Stockholm Södra (na jih), východní pro směr Stockholm Odenplan (na sever). Hluboká jsou 40-44 m pod povrchem a 12 m pod nástupištěm modré linky metra . Ve směru Odenplan i ve směru Södra se čtyři jednokolejné tunely spojují do jednoho dvoukolejného. Zastávka je, stejně jako sousední Odenplan, vybavena stěnami oddělující nástupiště od kolejí. Z každého nástupiště vybíhají dva tříramenné, jeden čtyřramenný eskalátor a dva páry výtahů. Stavba probíhala v letech 2009-2017.

Výstup a přestup[editovat | editovat zdroj]

Stanice má dva výstupy:

První má jeden krátký čtyřramenný eskalátor a pár výtahů z obou nástupišť. Je z něj možné jednak přestoupit na modrou linku metra pomocí dvou tříramenných eskalátorů a páru výtahů, nebo vystoupit do obří nádražní haly pomocí tříramenného eskalátoru paralelního s šikmým výtahem.

Druhý výstup je zajištěn dvěma středně dlouhými tříramennými eskalátory a párem výtahů z každého nástupiště. I tento výstup má více možností - výstup do nádražní haly nejdříve jedním kratičkým tříramenným eskalátorem, schody nebo párem výtahů, a poté delším pětiramenným eskalátorem nebo dlouhým párem výtahů. Druhá možnost je přestup na zelenou a červenou linku metra buďto rovnou dvouramenným eskalátorem na spodní nástupiště, nebo jiným krátkým tříramenným eskalátorem, po schodech nebo párem výtahů na přestupní chodbu mezi zeleno-červeným a modrým nástupištěm, je s linkami bezbariérově propojena.

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Stanice Citybananu jsou bohatě zdobené, což platí u Stockholm City dvojnásob. Na nástupišti jsou malby, přestupní chodby mají vlnité podhledy nebo např. na jedné křižovatce chodeb se nachází barevné osvětlení.

Galerie - Dokončeno[editovat | editovat zdroj]

Galerie - Výstavba[editovat | editovat zdroj]