Staré Hutě (Horní Planá)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Staré Hutě
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterzaniklá osada
ObecHorní Planá
OkresČeský Krumlov
KrajJihočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíMaňávka u Českého Krumlova
Nadmořská výška920 m n. m.
Staré Hutě
Staré Hutě
Další údaje
Zaniklé obce.cz971
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Staré Hutě či Stará Huť[1] (německy Althütten) je zaniklá osada v okrese Český Krumlov, 5 km severně od města Horní Planá. Nachází se na jihovýchodním svahu Špičáku (1221 m) v nadmořské výšce 920 m. Do vzniku vojenského újezdu Boletice spadala administrativně pod tehdejší obec Hodňov. Nyní je součástí katastrálního území Maňávka u Českého Krumlova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o osadě pochází z roku 1445. V roce 1910 zde stálo 8 domů se 74 obyvateli (všichni německé národnosti).[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Bývalá osada leží na katastrálním území Maňávka u Českého Krumlova, které bylo k 1. lednu 2016 vyňato z vojenského újezdu Boletice a přiřazeno k území města Horní Planá.[2][3]

Jediným pozůstatkem zničené vesnice návesního půdorysu je kaple z let 1870 – 71, která byla v roce 1992 rekonstruována. Od 15. října 1993 je kaple chráněna jako kulturní památka České republiky.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ZÁRUBA, Vladimír; KOBLASA, Pavel. Šumava. Místopisný slovník. České Budějovice: Pavel Koblasa (vlastní náklad), 2000. 
  2. Předpis 15/2015 Sb. - Zákon o zrušení vojenského újezdu Brdy, o stanovení hranic vojenských újezdů, o změně hranic krajů a o změně souvisejících zákonů (zákon o hranicích vojenských újezdů) [online]. http://www.zakonyprolidi.cz [cit. 2016-02-26]. Dostupné online. 
  3. PELÍŠEK, Antonín. Boletice se zmenšují. O část vojenského prostoru začnou pečovat obce. idnes.cz [online]. Dostupné online. 
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-12-27]. Identifikátor záznamu 118396 : návesní kaple. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]