Stará škola (synagoga)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stará škola
Stará škola na plánu Prahy, 1769
Stará škola na plánu Prahy, 1769
Místo
MístoPraha, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Ritusortodoxní judaismus, reformní judaismus
Užívánízbořena 1867
Zánik1867
Architektonický popis
Slohgotika, renesance, baroko, novogotika
Výstavba? 11. – 12. století–?
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga Stará škola (Altschul;אַלְטֶע שׁוּל Altašíl) v Praze byla nejstarší synagogou na pražském Josefově. Vznikla ve 12. století a v roce 1867 byla zbořena a nahrazena novostavbou Španělské synagogy nazvané podle jejího maurského stylu. Na původní synagogu upomíná název ulice U Staré školy.

Jediná historicky známá starší pražská synagoga stála již v 11. století snad u původního židovského sídliště v místech Malé Strany. Stará škola byla postavena v místech budoucího Židovského města a v průběhu staletí několikrát přestavována, pobořena, vypálena a poškozena velkými požáry (např. roku 1689).

Interiér synagogy kol. r. 1850

Stará škola sloužila v závěru své existence jako synagoga pro pražské německy mluvící reformní židy. Z důvodu špatného stavu Staré školy i neadekvátní rekonstrukce v novogotickém slohu bylo rozhodnuto o demolici synagogy a nahrazení novou budovou, která by lépe odpovídala potřebám moderní doby a jasněji zdůrazňovala reformní charakter synagogy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší židovské osídlení Prahy se snad nacházelo někde v místech Malé Strany, kde byla i nejstarší známá synagoga, další židovská osada byla někde blíže Vyšehradu. Během pogromu za první křížové výpravy roku 1096 zřejmě zaniklo vyšehradské osídlení a synagoga byla dočasně přeměněna na křesťanský kostel. Obnovená synagoga byla spolu s levobřežním židovským sídlištěm roku 1142 vypálena vojsky Konráda II. Znojemského při obléhání Pražského hradu po bitvě u Vysoké. Poté se židovské obyvatelstvo soustředilo v místech pozdějšího Židovského města (ghetta) na pravém břehu Vltavy, kde byla postavena synagoga Stará škola.

Pro nejstarší židovské dějiny Prahy však není dostatek pramenů a chybí archeologické doklady, je proto možné, že v místech Josefova existovalo židovské osídlení již dříve a že zde byla i synagoga, není proto vyloučeno, že údaj Mnicha sázavského o vypálené synagoze v pražském podhradí roku 1142 se již vztahuje ke Staré škole.

Stará škola měla být údajně synagogou, kterou postavili a využívali Židé z byzantského kulturního prostředí, kteří se s místní židovskou komunitou nikdy zcela nesžili, čímž se vysvětlovala její poloha poněkud stranou od vlastního jádra bývalého pražského ghetta. Při velikonočním pogromu roku 1389 byla vypálena a pobořena. Roku 1516 vyhořela a 1536 byla opět opravena. Mezi lety 1604–1622 byla prováděna rekonstrukce, při které byla prodloužena. Při velkém požáru Prahy roku 1689 byla poškozena, ale již následujícího roku opět obnovena. V letech 1693 až 1704 však byla z rozkazu císaře uzavřena, poté otevřena, díky představenému Samuelu Taussigovi.

V roce 1744 vypověděla císařovna Marie Terezie Židy z Prahy a Čech – toto nařízení bylo sice zrušeno o 2 roky později, ale mezi lety 17451748 byla Stará škola zpustošena. V roce 1750 pak obnovena na náklad primase židovského ghetta Israela Frankla Spira. V roce 1754 vyhořela a následně byla rekonstruována. Od roku 1837 se v synagoze sloužila reformovaná bohoslužba a uplatnila se i doprovodná synagogální hudba. Stalo se tak zejména zásluhou orientalisty a hebraisty Leopolda Zunze, kazatele Michaela Sachse a překladatele prof. Saula Isaaca Kaempfa. Ve čtyřicátých letech 19. století došlo k novogotické přestavbě interiéru. Tato přestavba však nebyla hodnocena jako nejšťastnější. Synagoga nedostačuje a proto je 1867 zbořena a na jejím místě od roku 1868 vyrůstá synagoga Španělská.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Dnes synagogu připomíná název ulice, která obchází blok budov kolem Španělské synagogy – U Staré školy.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]