Středověká osada v Ratiboři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Středověká osada v Ratiboři
Základní informace
Materiáldřevo
Poloha
AdresaLas Miejski Obora, Obora
Ratiboř
Slezské vojvodství, PolskoPolsko Polsko
PohoříRatibořská kotlina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Středověká osada v Ratiboři, polsky Średniowieczna osada w Raciborzu nebo Raciborski Gród Średniowieczny, je napodobenina středověkého hradiště nebo osady a zároveň také malý skanzen a zábavní park. Nachází se v těsné blízkosti Arboreta Bramy Morawskiej u městského lesa Las Miejski Obora v městské čtvrti Obora města Ratiboř (Racibórz) v okrese Ratiboř v jižním Polsku. Geograficky také patří do Slezského vojvodství, geomorfologického celku nížiny Ratibořská kotlina a v krajinného parku Park Krajobrazowy Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Středověká osada v Ratiboři byla postavena v roce 2015 nejprve jako věž s branou a později byla rozšířena o další budovy a palisádu. Kromě „stylového“ občerstvení jsou zde zdarma nebo za poplatek nabízeny prohlídky budov a jejich inventářů, lukostřelba, přednášky o středověku, miniřemeslné dílny, středověký válečnický výcvik, táborák, hry aj. Místo je v květnu až září v době otvíracích hodin volně přístupné. Na místě se konají také různé společenské a kulturní události, např. Raciborski Festiwal Średniowieczny (Ratibořské středověké slavnosti).[1][2][3][4][5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sredniowieczna Osada W Raciborzu - artykuły w serwisie Nasze Miasto. Racibórz Nasze Miasto [online]. 2015-01-16 [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b ADMIN. Wczesne średniowiecze w Raciborzu [online]. 2021-06-22 [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b kolektiv. Raciborski Gród Średniowieczny - ponadczasowe miejsce spotkań. Racibórz: Fundacja Raciborski Gród Średniowieczny 6 s. 
  4. a b Raciborski Gród Średniowieczny. Raciborski Gród Średniowieczny [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (polsky) 
  5. Średniowieczny gród czy ambona myśliwska?. naszraciborz [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]