Státní znak Laosu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laoský státní znak
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakLaosLaos Laos
Přijato14. srpna 1991
Heslolaosky: ສັນຕິພາບ ເອກະລາດ ປະຊາທິປະໄຕ (česky Mír, nezávislost, demokracie), ເອກະພາບ ວັດຖະນາຖາວອນ (česky Jednota a prosperita), ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ (česky Laoská lidově demokratická republika)

Státní znak Laosu byl v současné podobě přijat roku 1991 na základě nové ústavy. Má podobu kruhu, v němž jsou realisticky vyobrazeny zleva přehrada Nam Ngun, asfaltová silnice, rýžové pole a les, horní část kruhu vyplňuje stúpa Pha That Luang a spodní část ozubené kolo. Vše je ohraničeno věncem z rýžových klasů svázaných rudou stuhou, která nese bílé nápisy v laoském písmu: ສັນຕິພາບ ເອກະລາດ ປະຊາທິປະໄຕ (česky Mír, nezávislost, demokracie), ເອກະພາບ ວັດຖະນາຖາວອນ (česky Jednota a prosperita) a ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ (název státu, česky Laoská lidově demokratická republika).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Znak Laoského království do roku 1975 nesl stejně jako státní vlajka obraz mytického bílého tříhlavého slona na červeném pozadí.

Po nástupu Lidové revoluční strany Laosu k moci byl přijat znak vytvořený podle zásad socialistické heraldiky.

Roku 1991 se strana zřekla ortodoxní marxisticko-leninské ideologie (i když mocenský monopol si ponechala) a nahradila ve znaku srp a kladivo vyobrazením buddhistického chrámu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]