Skupina CREDITAS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
CREDITAS B.V.
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaPrivate limitted liability company (Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)
Datum založení2020
ZakladatelPavel Hubáček
SídloAmsterdam, Nizozemsko
Adresa sídlaBarbara Strozzilaan 201, 1083 HN Amsterdam, Nizozemsko
Identifikátory
Oficiální webwww.creditasgroup.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

CREDITAS je česká investiční skupina se sídlem v Nizozemsku. Hlavními pilíři podnikání jsou finanční služby, energetika a real estate. V portfoliu má dvě banky, a to Banku CREDITAS a Max banku. Zakladatelem a vlastníkem skupiny CREDITAS je Pavel Hubáček.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátkem formování skupiny byl rok 2013, kdy byla založena investiční skupina UNICAPITAL.[2] V roce 2015 pak Pavel Hubáček získal majoritní podíl v nynější Bance CREDITAS. V roce 2020 byla založena holdingová společnost CREDITAS B.V., která propojila všechny podnikatelské aktivity finančníka Pavla Hubáčka do jednoho holdingového celku a byly do ní převedeny majetkové podíly v Bance CREDITAS, investiční skupině UNICAPITAL a společnosti Creditas Real Estate.

Grandhotel Pupp v Karlových Varech je majetkem skupiny CREDITAS

Do skupiny patří kromě Banky CREDITAS také například energietická skupina UCED, developerská společnost CREDITAS Real Estate, technologický startup Lifeliqe nebo Grandhotel Pupp. Od roku 2017 byla skupina CREDITAS vlastníkem společnosti Alzheimercentrum, která provozuje síť zařízení pro lidi s alzheimerovou chorobou. Začátkem roku 2022 dokončila prodej společnosti Alzheimercentrum skupině Penta.[3] V roce 2020 vlastnila skupina CREDITAS aktiva ve výši 82,7 miliard Kč[4] a zisk skupiny byl 714 milionů korun.[5]

V září 2022 se skupina stala novým vlastníkem Expobank CZ, která byla následně přejmenována na Max banku.[6]

Na konci roku 2022 skupina CREDITAS plně ovládla developerskou společnost V Invest. Zvýšila svůj vlastnický podíl z původních 92 % na aktuálních 100 %. Tím došlo k dokončení procesu integrace skupiny V Invest do skupiny CREDITAS. Nově společnost vystupuje pod názvem a logem CREDITAS Real Estate.[zdroj?]

Začátkem roku 2023 skupina CREDITAS vstoupila na britský trh. Koupila 100% obchodní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Ta je na britských ostrovech jedním z největších výrobců elektřiny. Výrobní kapacita jejích čtyř paroplynových elektráren překračuje 2 800 megawattů. Cenu transakce strany nezveřejnily.[zdroj?]

Hlavní společnosti ve skupině CREDITAS[editovat | editovat zdroj]

Banka CREDITAS, a.s.[editovat | editovat zdroj]

Banka CREDITAS, je česká banka, která svou bankovní licenci získala v roce 2016. Předtím působila na finančním trhu od roku 1996 jako záložna. V červenci 2021 banka koupila leasingovou společnost Ekorent, která poskytuje financování zejména soukromým lékařům[7].  Svým klientům profinancoval Ekorent investice za více než 5 miliard korun. Financuje jak zavedená zdravotnická zařízení, tak začínající lékaře bez vlastní podnikatelské historie.

Max banka, a.s.[editovat | editovat zdroj]

Max banka je česká banka aktivní na českém finančním trhu od roku 1991. Za svou historii působila pod značkami Interbanka, a.s., BAWAG Bank CZ a.s., LBBW Bank CZ a.s. a Expobank CZ a.s. Součástí skupiny CREDITAS je od roku 2022. Max banka je retailovou online bankou. Od roku 2022 je vlastníkem banky skupina CREDITAS. Nabízí online produkty pro retailovou klientelu: od platebního styku přes depozitní produkty až po spotřebitelské úvěrování.

UCED[editovat | editovat zdroj]

UCED je jedním z největších distributorů energie v Česku. Vedle distribuce se zaměřuje i na výrobu elektřiny a tepla. V lednu 2022 koupil UCED teplárnu na biomasu EC Biowatt v Kutné Hoře od společnosti Redwood Capital.[8] Dále vlastní např. paroplynovou elektrárnu UCED Elektrárna Prostějov. Ta zajišťuje služby výkonové rovnováhy pro společnost ČEPS.

Součástí je i divize Nová energetika, která se zaměřuje na decentralizaci, flexibilitu, kogenerační jednotky a bezodpadové hospodářství. UCED se věnuje distribuci, výrobě elektřiny a tepla a s tím souvisejícímu propojování zdrojů do agregačních bloků.[zdroj?]

CREDITAS Real Estate B.V.[editovat | editovat zdroj]

Investuje na nemovitostním trhu. V polovině roku 2022 měla ve výstavbě tři projekty určené k nájemnímu bydlení, a to Loox v Praze na Proseku, U Milosrdných v centru Prahy a bytový dům u Parku Grébovka. Stavbu bytů plánuje CREDITAS Real Estate  také na pozemcích v Letňanech.[zdroj?]

Lifeliqe[editovat | editovat zdroj]

Společnost Lifeliqe Inc. vytváří virtuální simulace sloužící především ke vzdělávání a rekvalifikacím. Společnost sídlí v San Francisku v USA, svoji vývojovou část má v České republice. V roce 2022 navázal Lifeliqe partnerství v Číně, kde chystá holoverse laboratoře. Věnuje se i rekvalifikacím dospělých ve státě Nevada v USA, kde získal grand v rámci programu SANDI.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pavel Hubáček. Forbes [online]. [cit. 2021-05-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-25. 
  2. Miliardář Hubáček: Jsem konzervativní a uvážlivý investor | Téma. Lidovky.cz [online]. 2017-06-17 [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 
  3. Byznys na sklonku života. Penta koupila Alzheimercentrum | Týdeník Hrot. Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys [online]. [cit. 2022-10-04]. Dostupné online. 
  4. Majitel Creditasu Hubáček si vytvořil dluhopisovou pojistku za miliardy. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz [cit. 2021-10-24]. Dostupné online. 
  5. Miliardář Hubáček loni vydělal přes 700 milionů. Příležitost vidí v nájemném bydlení. Forbes [online]. 2021-03-03 [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 
  6. Expobank se mění na Max banku. Mladé střadatele chce nalákat na vysoký úrok - Seznam Zprávy. www.seznamzpravy.cz [online]. [cit. 2022-10-04]. Dostupné online. 
  7. Miliardář Hubáček posílil ve zdravotnictví. Koupil firmu financující lékaře. Forbes [online]. 2021-07-02 [cit. 2021-07-13]. Dostupné online. 
  8. KRSTANOV, Zdravko. Miliardář Hubáček koupil za stovky milionů korun teplárnu na biomasu [online]. 2022-01-26 [cit. 2022-10-04]. Dostupné online. 
  9. SATTLER, Robert. Hubáčkův Creditas válí v USA. Jeho startup získal desítky milionů a pomáhá Nevadě [online]. 2022-05-13 [cit. 2022-10-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]