Simtanský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Simtanský potok
Simtanský potok ve vsi Simtany
Simtanský potok ve vsi Simtany
Základní informace
Délka toku6,1 km
Plocha povodí9,8 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-09-01-0360
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Kraj Vysočina - Krátká Ves, Simtany)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Sázava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Simtanský potok je pravostranný přítok řeky Sázavyokrese Havlíčkův BrodKraji Vysočina. Délka toku činí 6,1 km.[1] Plocha povodí měří 9,8 km².[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramenípolích mezi Jilemníkem a Českou Bělounadmořské výšce okolo 535 m. Na horním toku teče jižním až jihovýchodním směrem. V pramenné oblasti je vodoteč zatrubněná až k okraji lesa, který se rozprostírá mezi Jilemníkem a Krátkou Vsí. Zde, v blízkosti několika stavení, napájí soustavu malých rybníků a poté přijímá z levé strany bezejmenný přítok. Simtanský potok je v tomto úseku regulován. Mezi čtvrtým a pátým říčním kilometrem, západně od Krátké Vsi, zadržuje vody potoka bezejmenný rybník. Po několika dalších stech metrech od hráze rybníka podtéká silnici I/34 a přibírá zleva potok přitékající z Krátké Vsi a směřuje dále na jihovýchod. Zhruba na třetím říčním kilometru, pod ústím dalšího levostranného přítoku, se postupně obrací na jih až jihozápad. V této části povodí jsou svahy podél toku více zalesněné. Na dolním toku směřuje potok převážně na západ až jihozápad, protéká vesnicí Simtany, kde přibírá pravostranný přítok a podtéká silnici I/19. Nedaleko odtud se vlévá do řeky Sázavy na 172,4 říčním kilometru v nadmořské výšce okolo 425 m.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYDROEKOLOGICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM VÚV TGM – Simtanský potok [online]. [cit. 2018-08-16]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR (str. 45) [online]. [cit. 2017-05-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]