Silniční obchvat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dálnice D35 je vedena jako součást obchvatu Olomouce

Silniční obchvat je pozemní komunikace odvádějící automobilovou dopravu mimo hustě obydlené části měst.

Okolnosti[editovat | editovat zdroj]

Buduje se většinou při nedostatečné kapacitě silničního průtahu. S narůstající intenzitou automobilové dopravy již není možné směřovat veškerý provoz přes historická centra (nebo vůbec intravilán) měst. Vybudování obchvatu města snižuje intenzitu automobilové dopravy, množství emisí, hluku a nebezpečí dopravních nehod. Obchvaty se staví kolem nebo skrz okrajové části města s ohledem na rozvojové plochy.

Obchvaty jsou zpravidla budovány jako silnice I. nebo II. třídy, případně rychlostní komunikace, výjimečně vznikají i pro silnici III. třídy (např. obchvat Hrušovan u Brna). Z podstaty jsou obchvaty tvořeny i dálnicemi; okolo velkých měst jsou pak tyto úseky často osvobozeny od poplatku, aby byly využívány co největším množstvím řidičů.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Města jsou mnohdy kritizována za to, že i přes vybudování obchvatu nedojde v centru k výraznému zlepšení podmínek pro pěší a cyklisty ani ke zklidnění automobilové dopravy, a dopravní problémy tak ve městech zůstanou.[1] Automobilová doprava se navíc kvůli dopravní indukci (silnice je uvolněna pro další, dosud nerealizovanou dopravu) často postupně vrací do původní intenzity. Současně se zprovozněním obchvatu by tak města měla provést i opatření na původních průtazích, jako omezení vjezdu, zrušení nadbytečných jízdních pruhů a jejich přeměnu na chodníky či zeleň, apod.

Mnozí podnikatelé pak kritizují budování obchvatů pro následné ekonomické „umrtvení“ obcí a ztrátu odbytu pro pohostinské a jiné služby.[2]environmentálního hlediska je zase předmětem kritiky, že obchvaty představují novou a velkou disturbanci a bariéru v krajině, často v přírodně a rekreačně cenných lokalitách. Často se stavbou obchvatu nesouhlasí ani mnozí obyvatelé dotyčných sídel, zejména ti, kteří bydlí v blízkosti plánované trasy (tzv. NIMBY efekt).[3] [4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Města a obce v celé ČR řeší problémy s dopravou. Akademie městské mobility [online]. [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 
  2. Obchvaty zklidňují obce až moc. Městům nevadí, podnikatelé však žehrají. iDNES.cz [online]. 2017-08-02 [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 
  3. ŘSD plánuje obchvaty, Vrchy na Novojičínsku o ten svůj nestojí. iDNES.cz [online]. 2021-12-08 [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 
  4. Vesnice, která rázem ztichla. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]