Shijak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shijak
Shijak
Shijak – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška51 m n. m.
StátAlbánieAlbánie Albánie
KrajDrač
OkresDrač
Shijak
Shijak
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel34 513 (2011)
Správa
PSČ2013–2014
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shijak (též v určitém tvaru Shijaku) je malé město a zároveň obec nacházející se v Albánii v okrese Drač. Městečko leží v nadmořské výšce 51 m n. m. na říčce Lumi Erzenit. Počet obyvatel při sčítání v roce 2011 činil 34 513, z toho v samotném městě žilo 7 568 osob.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Podobně jako v případě města Shëngjin vznikl i název Shijak, a to z latinského Sanctus Iacobus, svatý Jakub. Postupnými jazykovými změnami v albánštině z původního latinského názvu vzniklo současné jméno Shijak. Turecký název z doby nadvlády Osmanské říše zní Şayak.

Geografická poloha[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází 11 km východně od Drače, 38 km západně od Tirany, 120 km severně od Vlory, 90 km severozápadně od Elbasanu a 190 km západně od Pogradce. Nachází se ve střední v části Albánie a blízkosti hlavním ekonomickým i populačním centrům země, na západním svahu horského hřebenu, který odděluje pobřežní nížinu od Tiranské roviny.

Shijak hraničí s obcemi Xhafzotaj, Gjepalaj a Maminas. Administrativně se dělí na tři jednotky. Rozloha obce činí 3,5 km2.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Podnebí je typicky středomořské s chladnými a vlhkými zimami a horkými a suchými léty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V okolí současného města lze nalézt pozůstatky osídlení z období paleolitu.

Osada zde vznikala již v dobách před příchodem Turků. Vhodné podmínky představovala řeka, kterou musely tehdejší obchodníci přebrodit. V té době zde také vznikl kostel, který byl později Osmany zbořen.

Na svém současném místě bylo město založeno v roce 1880. Z malé vesnice postupně vznikla obec s hospodou, pekařstvím, kavárnou a mešitou. Po jistou dobu je v 19. století nicméně zmiňováno především díky svému trhu (bazaru), který umožnil počáteční vzestup. Usadili se zde také bosenští Muslimové[1] (Bosňáci), kterým Sali bej Deliallisi nabídl založení dvou vesnic. Díky blízkosti Tirany se obci dařilo i na počátku 20. století.

Střed města v roce 1964.

V období okolo první světové války pocházela ze Shijaku řada bojovníků proti Essadu Pashovi[2], který chtěl svrhnout tehdejší albánskou vládu a ustanovit nový stát, podporovaný tehdejším Srbskem. V květnu 1914 vypuklo v Shijaku (a v Kavaji) povstání, které se rozšířilo do celého okolí Tirany a Drače.[3]

V roce 1930 bylo rozhodnuto o komplexní urbanistické změně rychle rostoucího města. Na základě francouzského urbanistického plánu bylo město přestavěno, především jeho síť ulic. Ve 40. letech 20. století zde stálo 216 domů a 1352 obyvatel, v současné době zde žije okolo dvanácti tisíc lidí.

Během existence komunistické Albánie stálo malé město mimo zájem plánu rozvoje a industrializace země. V obci a jejím okolí bylo rozvíjeno především potravinářství a vinařství. Po roce 1991 řada místních obyvatel odešla nejen ze Shijaku, ale i z Albánie. Shijak dnes těží ze své polohy mezi metropolitními oblastmi Tirany a Drač, v jejichž blízkosti vzniklo několik továren a řada menších společností.

V současné době je vzhledem k rychlému růstu nedaleké Drače intravilán obce postupně propojován s dračskými předměstími. I samotné město se rozrůstá co do počtu obyvatel, a to zhruba tempem 1 % ročně.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Shijak je jedním z mála albánských měst, resp. obcí, které vykazují rostoucí trend z hlediska počtu obyvatel. V roce 2011 se z místních 7 568 obyvatel hlásilo 82,06 % k sunnitskému islámu, 0,48 % k Římskokatolické církvi a 0,74 % k ortodoxnímu křesťanství.

Samospráva[editovat | editovat zdroj]

Současné město jako separátní entita vzniklo na základě samosprávné reformy albánských obcí a měst v roce 2015. Má vlastní městský úřad, který má deset odborů a zaměstnává 33 lidí. Shijak byl prvním městem v Albánii, v jehož čele na pozici starostky stanula poprvé žena.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Hlavní náměstí v roce 2008.
Střed města v roce 2019.

Severně od města Shijak je vedena čtyřproudá silnice SH2, která zajišťuje silniční spojení mezi Dračí a Tiranou. Ve stejném směru poté existuje i železnice. Samotný Shijak však vlastní nádraží nemá; nejbližší železniční stanice na trati Drač–Peqin se nachází v obci Sukth.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Město má své kulturní centrum, které financuje radnice města. Místní palác kultury má divadelní scénu s 570 místy k sezení a malý jednací sál s kapacitou padesáti míst.

V Shijaku bylo zřízeno rovněž i městské muzeum.

Školství[editovat | editovat zdroj]

Ve městě působí 3 mateřské, 3 základní a jedna střední škola.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Místní fotbalový klub se jmenuje KF Erzeni Shijak, který byl založen v roce 1931. V Shijaku působí i volejbalový tým.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shijaku na albánské Wikipedii.

  1. VICKERS, Miranda. The Albanians: A modern history. [s.l.]: I. B. Tauris, 2001. 652 s. S. 81. (angličtina) 
  2. VICKERS, Miranda. The Albanians: A modern history. [s.l.]: I. B. Tauris, 2001. 652 s. S. 84. (angličtina) 
  3. BARTL, Peter. Albanci - od srednjeg veka do danas. Bělehrad: Clio, 2001. 324 s. S. 167. (srbština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]