Sebechleby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sebechleby
Památková rezervace lidové architektury
Památková rezervace lidové architektury
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška231 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBanskobystrický
OkresKrupina
Tradiční regionPoiplí
Sebechleby
Sebechleby
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha30,4 km²
Počet obyvatel1 175 (2021)[1]
Hustota zalidnění38,6 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaMartin Schvarc
Vznik1135 (první písemná zmínka)
Oficiální websebechleby.com
Telefonní předvolba045
PSČ962 66
Označení vozidel (do r. 2022)KA
NUTS518735
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sebechleby jsou obec na Slovensku, v okrese Krupina v Banskobystrickém kraji.

Obec leží 13 km jižně od města Krupina na úpatí Štiavnických vrchů v nadmořské výšce 236 m. Katastr obce má 3042 ha. Žije zde přibližně 1 200[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o obci Sebechleby pochází z listin z první poloviny 12. století, z roku 1135. V osadě s názvem Stará Hora, nacházející se 3 km SZ od obce, se nachází jedinečná památková rezervace lidové architektury. Památkově chráněny jsou zde jednoprostorové a dvouprostorové vinařské domky se sloupovými podpěrami, představené před sklepy vytesané do tufu. Osada Stará Hora vznikla někdy v 16. století v dobách bojů s Turky a tureckých nájezdů, před nimiž nacházeli obyvatelé Sebechleb útočiště v této zalesněné oblasti. K přebývání si hloubili do skály jámy větších rozměrů, v nichž se ukrývali před tureckým nebezpečím. Z tohoto období pochází i název Stará Hora.

V 17. století se začalo v Sebechlebské oblasti s pěstováním vína. Klučily se lesní porosty a na jejich místě se zakládaly vinohrady. Tak vznikla potřeba dobrých sklepů na uskladnění vína; k tomuto účelu byly využity dřívější úkryty. Postupně byly sklepy rozšiřovány a začaly se stavět nadstavby, které sloužily k obývání během prací na vinicích. V roce 1737 byla v jádru osady postavena kaple sv. Urbana. Okolí kostelíka s vinohradnickými sklepy a domky tvoří malé vřetenovité náměstí. Zájem o vinařské domky a jejich výstavbu přetrvává dodnes. V posledních letech se prosazuje tendence využívat objekty k rekreačním účelům a agroturistice. Během návštěvy je možná prohlídka původních vinných sklepů spojená s ochutnávkou vín a specialit místní a slovenské lidové kuchyně.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava: Statistický úřad Slovenské republiky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]