Rybářský oddíl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rybářský oddíl, rybářský klub, rybářský kroužek, rybářský spolek, místní rybářská organizace
Typklub, spolek, organizace
Účelrybářství, rybolov, rybářské právo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rybářský oddíl, rybářský klub či rybářský kroužek, rybářský spolek či místní rybářská organizace atp., je zájmová společenská organizace sdružující rybáře. Cílem je obvykle péče o rybářský revír, řádný výkon rybářského práva (rybolov, chov a ochrana ryb a paryb), ochrana přírody a životního prostředí a může být také zaměřena na výchovu mladých rybářů a sportovní rybaření. Obvykle bývá součástí větších, například národních, rybářských organizací. Může mít také neveřejný (privátní) charakter.

Rybářský odíl v Česku[editovat | editovat zdroj]

Činnost rybářských oddílů v Česku částečně udává Zákon o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství) 99/2004 Sb.[1] Většina z rybářských oddílů je provozována v rámci Českého rybářského svazu[2] a Moravského rybářského svazu.[3] Přehled rybářských oddílů, resp. místních organizací Českého rybářského svazu, je uveden zde.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 99/2004 Sb. - Zákon o rybníkářství, výkonu rybářského… | Esipa.cz. esipa.cz [online]. [cit. 2022-06-03]. Dostupné online. 
  2. Aktuality. www.rybsvaz.cz [online]. [cit. 2022-06-03]. Dostupné online. 
  3. Home. www.mrsbrno.cz [online]. [cit. 2022-06-03]. Dostupné online. 
  4. Místní organizace ČRS. www.rybsvaz.cz [online]. [cit. 2022-06-03]. Dostupné online.