Rozbrat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozbrat
Účel stavby

V současné době sociální centrum, squat
dříve skladiště a průmyslový komplex

Základní informace
Výstavba1994
Přestavba1994
Poloha
AdresaKazimierza Pułaskiego 21a, Poznaň, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttps://www.rozbrat.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozbrat je název komplexu budov na ulici Pułaskiego v poznaňské čtvrti Sołacz. Od roku 1994 funguje jako anarchistické sociální centrum. Je jedním z nejstarších squatů v Polsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Interiér areálu na počátku oprav

Historie squatu Rozbrat sahá do léta 1994. Tehdy se skupina aktivistů začala zajímat o opuštěný sklad na ulici Pułaskiego. Opuštěný areál býval skladištěm a průmyslovým komplexem. Během letních prázdnin roku 1994 byly zahájeny renovační práce. Noc z 15. na 16. října je považována za symbolický začátek centra. Tehdy v renovované budově strávili první noc dva lidé.

Aby si na sebe centrum mohlo vydělat, bylo založeno družstvo vydavatelů triček s názvem Kolektyw Rozbrat. Odtud pochází současný název squatu „Rozbrat“, tedy rozchod s autoritami a hierarchií. Na jaře roku 1995 byly zabrány další místnosti, které byly později přejmenovány na „místnost s elektřinou“ a „koncertní sál“. Ještě v létě 1995 sloužil squat převážně k bydlení, avšak jeho obyvatelé se věnovali i takovým činnostem, jako je výroba triček nebo vedení protestních kampaní. Na podzim zde byl uspořádán koncert skotské skupiny Oi Polloi. V jistém smyslu šlo o průlomový okamžik, protože brzy poté Rozbrat navštívily kapely ze Spojených států a Francie: Enola Gay a Masskontroll.[1]

V únoru 1996 v sedm hodin ráno vniklo do areálu Rozbrat 12 maskovaných mužů. Vstoupili do jednoho z pokojů a napadli dvě osoby, které v něm spaly. Jeden z obyvatel byl s vážnými zraněními převezen na jednotku intenzivní péče. Pachatelé utekli. Tato událost změnila dosud poklidný život obyvatel Rozbratu, squat se také poprvé dostal na titulní stránky novin.

Působení centra[editovat | editovat zdroj]

Rozbrat se postupně stával otevřeným centrem nezávislé kultury. Ke čtvrtým narozeninám squatu byla upravena další, největší místnost v areálu, takzvaný "velký koncertní sál", kde se konají představení a umělecké akce. Od roku 1997 sídlí na Rozbratu poznaňská sekce Anarchistické federace. V roce 1997 zde byla založena Anarchistická knihovna a v roce 2000 Anarchistický klub.[2]

V roce 2001 byla do komplexu zavedena tekoucí voda. V témže roce byla jedna místnost upravena pro iniciativu nazvanou „Kulawy Mule“, která provozuje stravovací služby. Pořádají se zde akce, recitály, večery poezie a přednášky. Zadní místnost „Kulawy Mule“ byla přeměněna na galerii.

V letech 20082009 byl squat ohrožen kvůli developerskému odkupu pozemků areálu. V Poznani na podporu Rozbratu proběhlo několik demonstrací.[3][4]

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Rozbrat pořádá mnoho akcí a diskusí. Prostory využívají různé skupiny, například dílna na výrobu kol, sítotiskárna, anarchistická knihovna a infoshop, galerie, samba kapela Breaking (Ear)drums a Food not Bombs.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rozbrat na polské Wikipedii.

  1. Krótka historia Rozbratu. web.archive.org [online]. 2010-04-15 [cit. 2022-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-04-15. 
  2. Elba i Rozbrat na rozstaju. web.archive.org [online]. 2010-05-29 [cit. 2022-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-05-29. 
  3. BOHÁČ, Vojtěch. Vojtěch Boháč: Tváře současného Polska: poznaňský squat Rozbrat. Deník Referendum [online]. 2016-06-26 [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. 
  4. Polsko: Squat Rozbrat ohrožen | Anarchistická federace. Oficiální stránky Anarchistické federace [online]. [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. 
  5. POLAND: Interview with comrade from Rozbrat collective, Poznan [online]. 2014-02-08 [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]