Royal Festival Hall

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Royal Festival Hall
Základní informace
Slohmoderní architektura
ArchitektiRobert H. Matthew a Leslie Martin
StavitelHolland, Hannen & Cubitts
Poloha
AdresaLambeth, Southwark, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
UliceBelvedere Road
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1249756
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Royal Festival Hall je koncertní a taneční sál v rámci kulturního centra South Bank Centre v Londýně. Nachází se na Belvedere Road, na nábřeží Temže nedaleko Hungerford Bridge.

Možnost spojení do haly veřejnou londýnskou dopravou je metro do stanice Waterloo.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Základní kámen haly položil premiér Clement Attlee roku 1949, na místě kde původně stál pivovar. Jednalo se o příspěvek London County Council pro Britský festival a oficiálně byla otevřena 3. května 1951.

Royal Festival Hall je postavena v modernistickém stylu. Autory návrhu byli architekti Leslie Martin, Peter Moro a Robert Matthew z LCC's Architects' Department. Martinovi bylo v době, kdy byl jmenován hlavním architektem této stavby, 39 let. Sám používal pro tuto budovu termín vajíčko v krabici – vystihující spojení oválného sálu s okolními hranatými budovami.

Budova byla drobně upravena roku 1964 dostavbou foyerů a teras na straně obrácené směrem k řece a přístavbou šaten. Později byly v okolí dostavěny další budovy, jež tvoří součást South Bank CentreQueen Elizabeth Hall, Purcell Room a Hayward Gallery.

Od konce 80. let 20. století bylo foyer budovy přístupné během dne i když se zde nekonalo žádné představení.

V letech 2005-2007 probíhala v Royall Festival Hall rekonstrukce, která vylepšila akustické vlastnosti a flexibilitu použití sálu. Byly také renovány veřejně vstupní prostory a kavárny. Na straně k řece byla dobudována řada sedmi obchodních a stravovacích zařízení.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]