Rinya

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rinya
Rinya u vesnice Péterhida
Rinya u vesnice Péterhida
Základní informace
Délka toku60 km
Průměrný průtok2–5 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
MaďarskoMaďarsko Maďarsko, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rinya je řeka v Maďarsku, levostranný přítok řeky Drávy. Je dlouhá 60 km. Pramen řeky se nachází mezi obcemi Tapsony, Szenyér a Nemeskisfalud v župě Somogy. V Chorvatsku, těsně u hranic s Maďarskem, se u vesnice Križnica vlévá do Drávy. V malé části tvoří i maďarsko-chorvatskou hranici a v několika místech ji překračuje; v tomto úseku prochází přes říční rameno řeky Drávy známé jako Stara Drava (maďarsky Ó-Dráva).

Rinya protéká maďarským okresním městem Nagyatád, jehož centrum odděluje od čtvrti Henész. Podle řeky bylo pojmenováno několik obcí, některé z nich však u ní neleží a např. obec Rinyakovácsi je od řeky vzdálena více než 15 km.

Sídla ležící u břehu řeky[editovat | editovat zdroj]

MaďarskoMaďarsko MaďarskoNemeskisfalud, Böhönye, Beleg, Nagyatád, Rinyaszentkirály, Bakháza, Háromfa, Rinyaújnép, Babocsa, Péterhida

ChorvatskoChorvatsko ChorvatskoKrižnica

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Nejdelším přítokem Rinye je potok Lábodi-Rinya, pojmenovaný podle obce Lábod, kterou prochází, dalšími přítoky jsou Szabási-Rinya a Segesdi-Rinya. Podle Rinye byl pojmenován také potok Kis-Rinya (malá Rinya), který protéká nedalekým městem Barcs a vlévá se zde do Drávy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rinya na maďarské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]