Reurbanismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reurbanismus je urbanistický termín označující obnovení přirozených funkcí vesnických a městských center. Reaguje na negativní trend ve vývoji sídelních útvarů (tzv. dekoncentraci), jehož průvodním jevem je vytrácení přirozených funkcí středů měst a vesnic. Tento trend je následkem neorganizovaného přesunu většiny příležitostí - tj. pracovních míst, obchodů, služeb i obydlí - na předměstí. Je provázen řadou ekonomických, ekologických a sociálních problémů. Proces rozpadu městského centra je již dokonán v řadě velkých měst USA, v Evropě a Asii je opožděný.

Reurbanizace je řízeným procesem, který usiluje o opětnou koncentraci příležitostí v přirozeném centru aglomerace. Toho dosahuje mnoha formami - mj. obnovou veřejných prostranství z obecních nebo státních fondů, posílením bezpečnosti nasazením vyššího počtu policistů do ulic nebo speciálními programy zvýhodňujícími ty, kteří se rozhodnou znovu osídlit vybydlená centra.

Co je funkční městské nebo vesnické centrum?[editovat | editovat zdroj]

Laicky řečeno je funkčním městským centrem takové místo, na kterém se shromáždí obyvatelé dané oblasti při spontánní demonstraci nebo po vítězství místního sportovního klubu.

Související články[editovat | editovat zdroj]