Rakouské kulturní fórum v Praze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rakouské kulturní fórum v Praze
SídloJungmannovo náměstí 753/18, Nové Město, Česko (Františkánský klášter na Novém Městě)
Souřadnice
Oficiální webwww.rkfpraha.cz
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rakouské kulturní fórum v Praze (německy (Österreichisches) Kulturforum Prag, zkr. ÖKF Prag) je instituce rakouského ministerstva zahraničí při Rakouském velvyslanectvíPraze pro kulturní záležitosti. Motto RKF je Dialog mit „verfreundeten“ Verwandten / Dialog se spřáteleným sousedem). Instituce sídlí v jedné z veřejně přístupných budov františkánského kláštera. Nachází se na Jungmannově náměstí č. 753/18, Praze 1-Novém Městě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jedna z budov františkánského kláštera, sídlo Rakouského velvyslanectví v Praze

Ujednání mezi tehdejší ČSSR a Rakouskem o vzájemném zřízení kulturních institutů v hlavních městech existovalo již před pádem komunismu v Československu.

K otevření Rakouského kulturního fóra došlo až po sametové revoluci v roce 1993. Vzniklo nejprve jako součást velvyslanectví a v roce 1996 se instituce přestěhovala do reprezentativní budovy františkánského kláštera na nádvoří u kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v centru města.

Prostory fóra zahrnují galerii, knihovnu, společenský sál, kde se pravidelně konají výstavy, čtení a přednášky či konference. RKF kromě toho také pořádá filmová představení a koncerty; úzce spolupracuje s pražskými kiny a pořadateli koncertů.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]