Růžena Komosná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Růžena Komosná
Růžena Komosná (2018)
Růžena Komosná (2018)
Narození21. října 1920
Dolní Bojanovice ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí9. dubna 2020 (ve věku 99 let)
Dolní Bojanovice ČeskoČesko Česko
Povolánífolkloristka a vyšívač
OceněníCena Jihomoravského kraje (2018)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Růžena Komosná (21. října 1920 Dolní Bojanovice9. dubna 2020 Dolní Bojanovice) byla moravská folkloristka a vyšívačka lidových krojů z oblasti Podluží, nositelka Ceny Jihomoravského kraje za přínos v oblasti folkloru.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako nejmladší ze čtyř dětí. Od dětství byla členkou Orla, hrála divadlo a zpívala. V době druhé světové války si přivydělávala šitím, které se naučila od matky a sestry. V roce 1943 se provdala za Michala Komosného a v lednu 1945 se jim narodil syn Josef. Po válce s manželem začali šít jako živnostníci. Po únoru 1948 byla její živnost zrušena, musela vstoupit do JZD.[1]

V šití šlo především o vyšívání jednotlivých součástí nejen podlužáckého kroje (mašle, šátečky, červenice a košile)[2]. Spolu se svým manželem v dalších letech pracovala zejména pro Ústředí lidové umělecké výroby (od roku 1963), kde zhotovovali kroje pro folklorní soubory, muzikanty i milovníky lidových oděvů. Zasloužili se tak o uchování krojové jedinečnosti a originality. K tomuto tradičnímu řemeslu vedli řadu v dnešní době známých vyšívaček i svou rodinu, jejich práci následně převzala vnučka.[3]V závěru života byla nejstarší obyvatelkou rodné obce. Byla přitom stále plná energie, nevynechala žádnou obecní společenskou akci či krojovanou zábavu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Růžena Komosná [online]. pametnaroda.cz [cit. 2020-04-13]. Dostupné online. 
  2. a b Růžena Komosná se umí otáčet v kroji i v 98 letech [online]. hodoninsky.denik.cz [cit. 2020-04-13]. Dostupné online. 
  3. CENU JIHOMORAVSKÉHO KRAJE LETOS ZÍSKALO CELKEM 10 OSOBNOSTÍ JIŽNÍ MORAVY, MEZI NIMI I EVA PILAROVÁ. [online]. Jihomoravský kraj [cit. 2020-04-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]