Quesadilla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Quesadilla
Základní informace
Místo původuMexiko
Složení
tortilla a sýr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Quesadilly

Quesadilla (zdrobnělina slova quesada, druh španělského moučníku, název je od španělského quesosýr) je typický mexický pokrm založený na mexické placce tortille. V původní podobě se tortilla připravuje se sýrem. Ten se umístí do složené tortilly a opéká nebo smaží. V Mexico City a okolí se quesadilla dělá s různými přísadami (maso, houby, cuitlacoche, brambory, dýňový květ). Další možnost přípravy je plnit tortillové těsto a pak smažit na tuku. Je důležité, aby tortilla byla přeložena, ne srolována.

Varianta připravovaná v USA se skládá ze dvou tortil, které podobně jako sendvič obklopují sýr a další přísady, a pak se opečou. Většinou se zde používají pšeničné tortilly. Toto jídlo je známé i pod názvem burritas, které se však liší od amerických burritos.

Na malém kanárském ostrově El Hierro se pod stejným jménem dělá také sladká varianta: malý sýrový dort vyrobený ze sýra, mouky, citronu, vejce a cukru, který je ochucený anýzem a vřesovcem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Quesadilla na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • James Rizzi, Peter Bührer: Mein New York Kochbuch. What's cooking. Mary Hahn Verlag, 1996, ISBN 3-87287-432-2, str. 11.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]