Pychtino (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pychtino
StátRusko
MěstoMoskva
Síť metramoskevské
Vznik6. září 2023[1]
Linky
Technické informace
Typ stanicejednolodní, mělce založená, polopodzemní
Počet nástupišť1
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pychtino (rusky Пыхтино) je stanice moskevského metra na Kalininsko-Solncevské lince, která byla zprovozněna dne 6. září 2023 v rámci úseku Rasskazovka - Aeroport Vnukovo. Je pojmenována po osadě, v blízkosti které se nachází. Je to druhá polopodzemní stanice jak na lince tak i v celém moskevském metru (po stanici Mičurinskij prospekt).

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Pychtino se nachází v městském okresu Vnukovskoje (Внуковское) podél Borovského šosse (Боровское шоссе) u jeho křížení s ulicí Ljotčika Gricevca (Улица Лётчика Грицевца) v blízkosti stejnojmenné osady i obytného komplexu Solncevo-Park. Stanice disponuje jedním povrchovým vestibulem, jehož východy směřují jednak k Borovskému šosse (na opačnou stranu silnici je možné dostat se po nadchodu), ulicím Ljotčika Gricevca (kde jsou zastávky veřejné dopravy), Aviakonstruktora Petljakova (Авиаконструктора Петлякова), Ljotčika Uljanina (Летчика Ульянина), k chrámu Alexandra Něvského, k osadě Pychtino i k údolí řeky Likova a Likovskému rybníku.

Design stanice určují dvě skutečnosti - nachází se ve složitém terénu a v jejím okolí se nachází mnoho ulic, které nesou jména slavných letců. Proto je postavena jako polopodzemní s jednou prosklenou staniční stěnou s výhledem na údolí řeky Likovy. Protější stěna je oranžové barvy a je na ni vyobrazeno chronologické pásmo s vyobrazeními sovětských letadel - od ANT-3 do Tu-160. Strop zdobí lehké konstrukce v podobě letadlových turbín, prostřednictvím kterých je zajištěno osvětlení stanice. Nad eskalátory je umístěn model letounu Tu-144.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Пыхтино (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. Плохая связь, летящий в глаза песок и пустые поезда. В Москве открыли станции метро «Аэропорт Внуково» и «Пыхтино» [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Novokosino Metro v MoskvěKalininsko-Solncevskaja směr Aeroport Vnukovo
Rasskazovka Pychtino Aeroport Vnukovo
Začátek , NovokosinoNovogirejevoPerovoŠosse Entuziastov Aviamotornaja Ploščaď Iljiča Marksistskaja Treťjakovskaja , konec
Volchonka Pljušicha Dorogomilovskaja
Začátek , Dělovoj centr Park Pobědy MinskajaLomonosovskij prospektRamenkiMičurinskij prospekt OzjornajaGovorovoSolncevoBorovskoje šosseNovoperedělkinoRasskazovkaPychtinoAeroport Vnukovo, konec