ProStředoškoláky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ProStředoškoláky
Vznik2013
TypSpolek
Právní formaspolek
ÚčelPodpora a rozvoj ambiciózních středoškolských studentů
SídloKolová 1480/32, Praha, 153 00, Česká republika, Česko
ZakladateléRobin Ibl, Tomáš Zahradník, Filip Ibl
Dobrovolníci10
Oficiální webwww.prostredoskolaky.cz
Datová schránkahbm5aif
IČO02655047 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ProStředoškoláky je nezisková organizace, která se od roku 2013 zaměřuje na rozvoj nadaných středoškolských studentů. Za svou činnost byla organizace v roce 2021 oceněna Cenou Gratias Tibi[1]. Za tímto účelem propaguje mimoškolní vzdělávání a informuje o soutěžích a událostech pro středoškoláky na území České republiky. Organizace taktéž pořádá soutěž Středoškolák roku (dříve Nejaktivnější středoškolák), připravuje vlastní vzdělávací projekty a zprostředkovává pravidelná setkání komunity aktivních středoškoláků z ČR.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelé organizace (zleva): Filip Ibl, Tomáš Zahradník, Robin Ibl

Organizace zahájila činnost v roce 2013 na základě blogu jednoho z organizátorů, který přilákal pozornost vzdělávacích organizací Scio a EDUin.[2] Nejprve se organizace zaměřovala na vytváření internetového katalogu mimoškolních aktivit. Později se však začala orientovat i na pořádání vlastních vzdělávacích projektů. V letech 2013 a 2014 organizace uspořádala dva ročníky vzdělávací akademie (tzv. Říjnová a Listopadová akademie), v jejichž rámci studenti absolvovali přednášky z oblasti marketingu, moderního umění, investování, etikety a mnohých dalších oborů, které jsou dle pořadatelů projektu v českých školních osnovách nedostatečně zastoupeny. V následujících letech se stala hlavním předmětem činnosti organizace soutěž Středoškolák roku.[3][4] V roce 2014 se se svou organizací umístili mezi finálovou devítkou v soutěži o cenu „Eduína“, která chce upozorňovat na podnětné a inovativní novinky v tuzemském vzdělávání.[5][6]

Zakladateli organizace jsou Robin Ibl, Tomáš Zahradník a Filip Ibl, v době založení studenti maturitního ročníku Gymnázia Oty Pavla v Praze Radotíně.[7][8]

Aktivity organizace[editovat | editovat zdroj]

Organizace ProStředoškoláky pořádá od roku 2014 vzdělávací akce, kterých se účastní středoškoláci z celé České republiky. Stěžejní aktivitou organizace je soutěž Středoškolák roku, která oceňuje studenty, kteří se ve svém volném čase věnují mimoškolním aktivitám. V souvislosti s touto soutěží pořádají i Vzdělávací akademii pro TOP100 (dříve TOP65) a Víkendové setkání finalistů.[9] Mezi další činnost organizace patří i konference Free Spirit, na které mohou finalisté soutěže předat zkušenosti svým vrstevníkům a široké veřejnosti.[10]

Partneři projektu[editovat | editovat zdroj]

V minulých letech projekt podpořili mimo jiných: Microsoft, Čtení pomáhá, Nadace O2, Hlavní město Praha, First International Ballet School in Prague, Centrum pro talentovanou mládež, Nadace Via – Fond rodiny Sýkorovy, Leaf Academy, Google, Francouzský institut v Praze.

Ročník 2018/2019 se konal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gratias Tibi. www.gratiastibi.cz [online]. [cit. 2022-05-01]. Dostupné online. 
  2. BŘEZINOVÁ, Markéta. Jste-li výjimeční, do školy nechoďte, radí tvůrce samovzdělávacího webu. [s.l.]: iDNES, 2014. Dostupné online. 
  3. WOLFOVÁ, Stáňa. Vzdělávání je víc než jen škola. jaro. vyd. [s.l.]: brainstorm, 2017. Dostupné online. S. 10–12. 
  4. ROSTECKÝ, Jiří. Tomáš Zahradník: Školství bych otevřel světu a vytvářel prostředí, ve kterém žáci mohou rozvíjet své zájmy. [s.l.]: MladyPodnikatel.cz, 2014. Dostupné online. 
  5. EDUINA, EDUin. Tisková zprváva: Seznamte se s devíti finalisty ceny Eduína 2014. [s.l.]: EDUin, 2014. Dostupné online. 
  6. RYCHLÍK, Martin. Inspirace: 76 nápadů pro české školství. [s.l.]: Lidové noviny, 2014. Dostupné online. S. 3. 
  7. JANAUEROVÁ, Barbora. NESPOLÉHAT JEN NA ŠKOLU. [s.l.]: Respekt, 2014. Dostupné online. 
  8. KARTOUS, Bob. Škola se nedokáže přizpůsobit tomu, co potřebujeme. [s.l.]: EDUin, 2014. Dostupné online. 
  9. EPOCHTIMES. Nejaktivnější středoškolák 2017 - oceňuje studenty za to, co dělají ve volném čase. [s.l.]: EPOCH TIMES ČR, 2017. Dostupné online. 
  10. GABRHELÍKOVÁ, Pavla. Pokorní šikulkové, nebo namyšlení puberťáci? I středoškoláci mají svůj TED Talks. listopad. vyd. [s.l.]: Studenta, 2018. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]