Priessnitzovy lázně (Stará Bělá)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Priessnitzovy lázně
Základní informace
Výstavba2023
Materiálykámen a beton
Poloha
AdresaStará Bělá, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Priessnitzovy lázně se nacházejí v Bělském lese v městském obvodu Stará Bělá města Ostrava. Jsou to přírodní Priessnitzovy lázně na krátkém vybetonovném úseku potůčku pod restaurací Starobělská Koliba na trase naučné stezky Cesta vody. Geograficky se nacházejí v geomorfologickém podcelku Oderská brána v Moravskoslezském kraji na Moravě.[1][2][3][4]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Priessnitzovy lázně jsou odpočinkovou zónou Bělského lesa a mají dva mělké bazény umístěné pod opěrnou zídkou. Hlavní bazén má délku 8 m, šířku 1,2 m a hloubku vody v prvním bazénu 0,15 až 0,3 m a ve druhém bazénu 0,35 až 0,45 m. Místo je vhodné pro klasickou Priessnitzovu koupel nohou a masáž nohou. Lidé se zde mohou naboso procházet studeným vodním tokem a tak plantárně masírovat nohy. Dno bazénů je dlážděné oblázky rozmanitého vzhledu a tvaru podobně jako hmatový chodník, který je hned vedle bazénů. Ve spodní části většího bazénu je umístěno malé dubové stavidlo pro regulaci výšky hladiny. Prostor Priessnitzových lázní je vhodně doplněn lavičkami z masivního dubu. Dílo vzniklo v rámci revitalizace prostoru Bělského lesa.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Priessnitzovy lázně jsou celoročně volně přístupné.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b FOTO: Priessnitzovy lázně i obr. V Bělském lese otevřela Cesta vody. www.patriotmagazin.cz [online]. [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. 
  2. a b ČTK. Velká proměna Bělského lesa za 33 milionů: Vzniknou tu lázně i amfiteátr. Blesk.cz [online]. 2023-07-16 [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. 
  3. a b Kudy z nudy [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. 
  4. a b HÁJKOVÁ, Natálie. Bělský les v Ostravě nabízí Priessnitzovy lázně, sportovní vyžití i romantiku [online]. 2024-03-21 [cit. 2024-04-18]. Dostupné online.