Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/8

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pamětní deska na restauraci U Herclíků
Pamětní deska na restauraci U Herclíků

Proces s československými hokejisty 1950 byl komunisty vykonstruovaný politický proces s členy československého hokejového týmu. Jedenáct reprezentantů v ledním hokeji bylo křivě obviněno z vlastizrady a odsouzeno k vysokým trestům odnětí svobody.

V roce 1949 vyhráli českoslovenští hokejisté světový šampionát ve Stockholmu a stali se podruhé za tři roky mistry světa. Jejich cesta na šampionát o rok později ale byla na poslední chvíli zrušena, což bylo zdůvodněno jako bojkot kvůli neudělení britského víza rozhlasovému reportérovi Otakaru Procházkovi. Ještě týž den, 13. března, byli příslušníky StB přímo v pražské restauraci U Herclíků zadrženi všichni přítomní hráči, o den později byl zatčen také Vladimír Kobranov a 24. března po návratu z dovolené i brankář Bohumil Modrý. Ten už v té době vůbec nebyl členem národního týmu, ale vyšetřovatelé z něj udělali hlavu celého zinscenovaného spiknutí.

Po výsleších, mučení a neveřejném přelíčení soudce Karel Kruk odsoudil hokejisty za špionáž a velezradu k trestům od 8 měsíců do 15 let. Odsouzeni byli (od nejvyššího trestu k nejnižšímu): Bohumil Modrý, Augustin Bubník, Stanislav Konopásek, Václav Roziňák, Vladimír Kobranov, Josef Jirka, Zlatko Červený, Jiří Macelis, Antonín Španinger, Přemysl Hainý a Josef Stock.

Hokejisté byli vězněni na plzeňských Borech a později odesláni do uranových dolů. Až v roce 1955 jim prezident Antonín Zápotocký udělil milost.