Portál:Morava/Kultura/2010/15

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Slovácko, zastarale Moravské Slovensko, je národopisná oblast jižní a jihovýchodní Moravy jihovýchodně od Brna, jejíž přirozené hranice tvoří na severu a severozápadě pohoří Ždánický les a Chřiby, na jihovýchodě hřeben Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí a na jihu tok řeky Dyje. Slovácko zahrnuje okres Hodonín a Uherské Hradiště, zasahuje do okresů Zlín a Břeclav.

Členění Slovácka prošlo za poslední století významným vývojem. Změny souvisely především s rozvojem národopisných poznatků. Rozdělení na podoblasti je založeno na odlišnostech typu krajiny, bývalého způsobu života, zemědělství, původu obyvatel, nářečí, lidové hudby, původní lidové architektury apod. Významným prvkem je tradiční lidový oděv.

Dnes převažuje následující členění na šest podoblastí; samotné jádro tvoří čtyři oblasti (Dolňácko (které se dále dělí na další 4 části), Horňácko, Podluží a Moravské Kopanice), další dvě jsou přechodem mezi Slováckem a sousedními regiony (oblast přechodu s Hanou - Hanácké Slovácko, oblast přechodu s Valašskem - Luhačovické Zálesí).

Ke Slovácku je nově přiřazována i oblast Podpálaví v okolí Mikulova, kde došlo po druhé světové válce k odsunu původního převážně německy mluvícího obyvatelstva a taktéž místních chorvatských usedlíků.   celý článek