Pomník sovětským letcům (Dobroslavice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník sovětským letcům (Pomník sestřeleného bombardéru)
Základní údaje
Datum odhalení9. květen 2013
Popis
Materiálkámen, zdivo
Umístění
UmístěníDobroslavice, okres Opava, Moravskoslezský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník sovětským letcům nazývaný také Pomník sestřeleného bombardéru se nachází v lesích jižně od Dobroslavic nad chatovou osadou Na Rybárně v okrese Opava v Moravskoslezském kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Za druhé světové války, dne 21. dubna 1945, byl německou protiletadlovou palbou zasažen sovětský letoun Boston A-20 B s čtyřčlennou posádkou patřící k 321. bombardovací divizi Rudé armády. Původně se myslelo, že žádný z letců nepřežil pád letadla, avšak podrobnější historický výzkum ukázal nová fakta. Dva členové posádky pád letadla nepřežili, jeden přeživší člen posádky byl následně německými vojáky zastřelen a jednomu přeživšímu se podařilo utéct ze zajetí a přečkal konec války v lesích. Na stavbě pomníku se podílely organizace Silesia Hunters, Klub vojenské historie Slezsko a sdružení Jilešovice. Pomník byl slavnostně odhalen 9. května 2013 a na místě byl přítomen také tehdejší generální konzul Ruska. Na zděném kamenném pomníku je symbolicky umístěná kovaná kovová vrtule a poblíž se nachází informační panel.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Letecká badatelna. www.leteckabadatelna.cz [online]. [cit. 2021-11-20]. Dostupné online. 
  2. REDAKCE. V Dobroslavicích ve čtvrtek odhalí pomník padlým letcům. Deník.cz. 2013-05-09. Dostupné online [cit. 2021-11-20]. 
  3. Ostravsko - rodina padlého sovětského letce navštívila místo, kde položil život :: Sls7. sls.ludviksvoboda.cz [online]. 2018-08-16 [cit. 2021-11-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]