Pezinok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pezinok
Zámek v Pezinku
Zámek v Pezinku
Pezinok – znak
znak
Pezinok – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška151 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBratislavský
OkresPezinok
Tradiční regionBratislava a okolí
Administrativní dělení8 místních částí
Pezinok
Pezinok
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha72,8 km²
Počet obyvatel24 900 (2021)[1]
Hustota zalidnění342,2 obyv./km²
Správa
Statusměsto
StarostaJUDr. Roman Mács
Vznik1208 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.pezinok.sk
E-mailprimator@msupezinok.sk
Adresa obecního úřaduMestský úrad Pezinok
Radničné námestie 7
902 14 Pezinok
Telefonní předvolba033
PSČ902 01
Označení vozidel (do r. 2022)PK
NUTS508179
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pezinok (v místním nářečí Pezinek, německy Bösing,[2] maďarsky Bazin) je okresní město ležící na jihozápadě Slovenska severně od Bratislavy.

Žije zde přibližně 25 tisíc[1] obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město leží 18 kilometrů severovýchodně od Bratislavy na úpatí Malých Karpat.[3] Pezinkem protéká potok Saulak (Cajloch) a Rači potok. Okres Pezinok sousedí s okresy Senec, Bratislava, Malacky a Trnava.

Pezinok sice nemá přímý styk se státní hranicí, ale nejbližší hraniční přechod do Rakouska je vzdálen pouze 25 km, do Maďarska přibližně stejně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území, na kterém se dnes rozkládá město Pezinok, se v písemných materiálech poprvé vzpomíná v listině z roku 1208 jako „terra Bozin“. V následujících stoletích se město postupně změnilo z hornické osady na vinařské městečko po druhé vlně německé kolonizace na počátku 16. století. Snaha měšťanů a obyvatel Pezinku o získání práv svobodného královského města vyvrcholila 14. června 1647, kdy král Ferdinand III. Pezinku tyto privilegia udělil.

V 17. a 18. století zažíval Pezinok svůj největší rozkvět a patřil mezi nejbohatší města Uherska. Jeho sláva a bohatství bylo založeno na produkci kvalitních vín. V 19. století začalo postupné zprůmyslňování města; byla zde založena první továrna na výrobu kyseliny sírové v Uhersku, továrna na výrobu jehel a také velká cihelna. Dočasnou konjunkturu v 19. století způsobilo především obnovení těžby zlata v katastru Pezinku a zavedení železnice, čímž se Pezinok stal nejdůležitějším městem Malokarpatské vinařské oblasti.

První polovina 20. století představovala úpadek města. V této době nebylo v Pezinku většího průmyslového podniku, což zároveň s poklesem vinařské produkce způsobilo masivní vystěhovalectví do Ameriky. Postupné zlepšení začalo až po skončení druhé světové války.

Dnes je Pezinok moderním okresním městem s vybudovaným průmyslem (zejména dřevozpracující, cihlářská a stavební výroba), kvalitní vinařskou produkcí, rozvinutým obchodem a zajímavými historickými památkami. Pro město je charakteristické historické centrum s typickými měšťanskými domy, ulicemi v pravidelném síťovém půdorysu a zbytky původních hradeb. K nejvýznamnějším kulturně památkám patří zámek z 13. století, čtyři historicky i architektonicky cenné kostely a renesanční radnice.

Místní části[editovat | editovat zdroj]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Na železniční tratí Bratislava–Žilina je v Grinavě zastávka s názvem Pezinok zastávka, dále je na této trati železniční stanice Pezinok.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava: Statistický úřad Slovenské republiky.
  2. U_@_ (A–F) [online]. [cit. 2020-02-07]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. Pezinok.sk – o městě (slovensky). www.pezinok.sk [online]. [cit. 2016-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-01. 
  4. História. www.grinava.com [online]. [cit. 2021-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-06-24. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]