Petrocaribe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
     Venezuela
     členské státy Petrocaribe a CARICOM
     členské státy Petrocaribe, ale ne CARICOM
     členské státy CARICOM, ale ne Petrocaribe

Petrocaribe (též PetroCaribe; celým názvem Dohoda o energetické spolupráci Petrocaribe, španělsky El Acuerdo de Cooperación Energética Petrocaribe) je obchodní ropná aliance mezi Venezuelou a řadou středoamerických a karibských států. Spolupráce v rámci této iniciativy spočívá v tom, že státy kupují ropu od Venezuely za výhodných podmínek. Petrocaribe založil v roce 2005 Hugo Chávez. Od založení Petrocaribe Venezuela financovala např. výstavbu rafinérií, zásobníků ropy, ropovodů v některých členských státech (Kuba, Nikaragua). Princip Petrocaribe je vyloučení veškerých prostředníků při prodeji/koupi ropy a zapojení pouze společností a organizací řízených jednotlivými vládami. Aliance zároveň koordinuje i energetickou politiku zúčastněných států, která nezahrnuje pouze ropu, ale i její deriváty – plyn, elektřinu; rozvoj energetické infrastruktury a využívání alternativních zdrojů (např. sluneční či větrná energie). Petrocaribe má vazbu na další latinskoamerickou organizaci ALBA (taktéž vzniklou z iniciativy Venezuely).

Formy platby[editovat | editovat zdroj]

Nastavený platební systém umožňuje nákup ropy za zvýhodněných podmínek, kdy se jako reference používá aktuální cena ropy za barel. Kupující stát zaplatí část ceny okamžitě (např. 95 % při ceně ropy nižší než 15 dolarů a pouze 30 % při ceně vyšší než 150 dolarů). Zbývající částku může doplatit do 1 či 3 měsíců s úrokem 2 %, nebo zvolit dlouhodobé splácení po dobu 15 (úrok 2 %), nebo 23 let (úrok 1 %). Délka splácení závisí na ceně ropy. Při ceně 40 a méně dolarů za barel se volí 15leté splácecí období, při ceně 40 a více 23leté. V obou případech je možné získat dvouletý odklad a část, nebo celou splácenou částku splatit formou dodávek zboží či služeb.[1] Toho využívá např. Kuba, která část svého závazku splácí vysláním lékařů a učitelů, Nikaragua posílá do Venezuely maso a mléko, Dominikánská republika fazole a glukózový sirup.

Členské státy[editovat | editovat zdroj]

Následující tabulka uvádí členské státy (stav listopad 2013).[2] Mezi státy karibského regionu chybí pouze Barbados a Trinidad a Tobago, ze Střední Ameriky pak Salvador, Kostarika a Panama.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Boletín Petrocaribe [online]. Transparencia Venezuela [cit. 2013-11-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-10. (španělsky) 
  2. Países Miembros [online]. petrocaribe.org (oficiální stránky organizace) [cit. 2013-11-17]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]