Petr Sedlnický z Choltic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Sedlnický z Choltic
Rodový erb Sedlnických z Choltic
Rodový erb Sedlnických z Choltic
Úmrtí1619
ChoťKateřina Pražmová z Bílkova
Christina Spiering
DětiAnna Sedlnická z Choltic
RodičeVáclav Sedlnický z Choltic (1572)
PříbuzníJaroslav Sedlnický z Choltic, Jan starší Sedlnický z Choltic, Johana Sedlnická z Choltic a Bedřich Sedlnický z Choltic (sourozenci)
Willem de Perponcher (vnuk)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Sedlnický z Choltic (německy Peter Sedlnitzky von Choltitz, 1628 v Nizozemsku[1]) byl český šlechtic ze slezské linie svobodných pánů Sedlnických z Choltic na Dívčím Hradě, Fulnštejně adt. Byl zakladatelem pozdější rodové větve Perponcher-Sedlnitzky.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn Václava Sedlnického z Choltic a jeho manželky Anny Šamařovské z Rohova. Měl několik sourozenců – bratry Jana, Jaroslava a Bedřicha a sestru Johanu.

V roce 1592 se účastnil bojů proti Turkům v Uhrách a Sedmihradsku.

Na podzim roku 1610 tehdejší zemský hejtman Karel ze Žerotína na sněmu prosadil, aby bylo kromě 4500 stávajících mužů naverbováno dalších 600 mušketýrů a 1000 jezdců. Velením mušketýry byl pověřen Albrecht z Valdštejna a Petr Sedlnický převzal velení nad kavalerií společně s Jiřím z Náchoda.[2]

S tisícovkou jezdců táhl Petr Sedlnický na Těšín, neboť těšínský kníže zaujal výhružný postoj. V roce 1615 se Petr Sedlnický z Choltic objevuje v pozici zástupce pro opětovné nabytí Opavského knížectví. V roce 1617 byl jmenován královským radou a plukovníkem jezdectva pod velením arcivévody Maxmiliána III.

Petr Sedlnický a Bedřich z Teuffenbachu patřili společně s Ladislavem Velenem ze Žerotína a Vilémem z Roupova mezi nejvýznamnější vůdce povstalců na Moravě. Petr Sedlnický se v roce 1619 se stal velitelem jezdeckého pluku rebelujících stavů.

Po porážce vzbouřenců v bitvě na Bílé hoře byl Petrovi zabaven všechen majetek. Tohoto osudu zůstala jeho druhá manželka Markéta Kordula Slupská ušetřena. Petr poté uprchl do Holandska, kde se stal generálem a guvernérem a prostřednictvím své dcery Anny, která se provdala za hraběte Isaaka Perponchera, se stal předkem hraběcí rodové linie Perponcher-Sedlnitzky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Erb rodu Sedlnickych z Choltic - Bilovec, Czech Republic - Coats of Arms on Waymarking.com. www.waymarking.com [online]. [cit. 2024-05-21]. Dostupné online. 
  2. BAUER, Jan. Ďábel Valdštejn - Pozoruhodný osud vévody frýdlantského. 1. vyd. Řitka: Nakladatelství ČAS, 2017. 227 s. ISBN 978-80-7475-178-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Sedlnitzky, Peter von – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2024-05-21]. Dostupné online. (německy)