Petr Kaman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Petr Kaman
Narození29. června 1895
Brno
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí7. srpna 1942 (ve věku 47 let)
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven gilotinou
BydlištěVeveří
Šmejkalova
Husitská
Národnostčeská
Povolánívoják
Nábož. vyznáníbez vyznání
ChoťEmilie Hrčková
DětiIng. Pavel Kaman
RodičeFrantišek Kaman a Marie Večeřová
Příbuznísestra Růžena Kamanová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petr Kaman (29. června 1895[1] Brno7. srpna 1942 Věznice Plötzensee) byl československý legionář, důstojník a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a první světová válka[editovat | editovat zdroj]

Petr Kaman se narodil 29. června 1895 v Brně v rodině kočího Františka Kamana a Marie, rozené Večeřové. Vystudoval reálnou školu a byl zaměstnán jako železniční úředník. Během první světové války bojoval na italské frontě, kde 24. října 1918 padl v hodnosti poručíka do zajetí. Do Československých legií byl přijat 23. listopadu téhož roku. Během ani ne měsíčního působení v italských legiích sloužil v telegrafní rotě v hodnosti podporučíka a tuto odbornost rozvíjel i po návratu do Československa, kde pokračoval v armádní službě.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

Po návratu do vlasti pokračoval Petr Kaman v armádní službě, kariérně stoupal, v roce 1926 se stal velitelem telegrafní roty a v roce 1933 řádným profesorem vojenského telegrafního učiliště v Turnově. V roce 1929 se oženil s učitelkou Emilií Hrčkovou (1901-1974).[2] Manželům se v roce 1934 narodil syn Pavel (1934-2013), budoucí inženýr.[3]

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 a rozpuštění československé armády byl Petr Kaman kvůli předpokládanému zaměření v ilegální Obraně národa umístěn u stavebního telegrafního úřadu v Brně. Stal se členem jejího zemského vedení a ve spolupráci s Karlem Štolcem navázal telegrafní spojení s pražským ústředím. Za svou činnost byl dne 3. prosince 1939 zatčen gestapem, vězněn na Špilberku, Breslau, Wohlau, Dietzu a v berlínské věznici Alt Moabit. Lidovým soudem byl odsouzen k trestu smrti a 7. srpna 1942 popraven gilotinou v další berlínské věznici Plötzensee. Ve stejný den byl popraven i Karel Štolc.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Po Petru Kamanovi byla v roce 1971 v brněnském Králově Poli pojmenována jedna z ulic.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]