Petr Hlavatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Petr Hlavatý
Základní informace
Narození30. června 1958
Hořice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí25. prosince 2017 (59 let)
Kolín
ČeskoČesko Česko
Žánryopera
klasická hudba
církevní hudba
Povolánízpěvák, sbormistr, pedagog
Nástrojehlas
Hlasový oborbas
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Hlavatý (30. června 1958 Hořice v Pokrkonoší - 25. prosince 2017 Kolín) byl český zpěvák, pedagog a sbormistr. Byl externím spolupracovníkem Státní opery Praha a profesorem zpěvu v ZUŠ Františka Kmocha v Kolíně. Jako umělecký vedoucí a sbormistr vedl v minulosti sbor Akademického gymnázia ve Štěpánské ulici v Praze a smíšený pěvecký sbor Cantores Cantant při ZUŠ Františka Kmocha v Kolíně.

Život Petra Hlavatého[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval na pražské HAMU a po sametové revoluci krátce vystupoval v Národním divadle na jevišti Státní opery, kde nadále zůstával jako externista. Spolupracoval s předními symfonickými orchestry, velkou řádkou filharmonických těles s váženými dirigenty (Libor Pešek, Jiří Bělohlávek, Václav Neumann, Vladimír Válek a další). Byl sólistou Komorní opery v Praze. Účinkoval jako sólista v provedení Mozartova Requiem ve Francii (dirigoval slavný Yehudi Menuhin) za účasti významných zpěváků. Považoval se za příznivce skladatelů klasické a církevní tvorby, snažil se o jejich propagování a autentické nastudování a provádění. Oratorní a písňová tvorba českých a světových autorů (Dvořák, Smetana, Martinů, Schubert, Janáček a další) mu byla bližší než operní scéna.

Dlouhá léta působil jako pedagog na Akademickém gymnáziu v Praze, kde vedl i tamní smíšený sbor. Později začal také vyučovat zpěv na Základní umělecké škole Františka Kmocha v Kolíně. Pod jeho rukama prošly desítky laureátů pěveckých soutěží a členů dnešních operních divadel. Za pedagogickou práci a přístup k umění byl třikrát oceněn Společností Jana Masaryka a byla mu udělena Pamětní medaile Cti a vděčnosti.

Od roku 2013 převzal malý sboreček Církve československé husitské a vybudoval z něj po nastudování náročnějších sborových skladeb a rozšíření o své žáky sbor Cantores Cantant pod Základní uměleckou školou v Kolíně. Dnes má tento sbor cca 25 členů a jeho repertoár je zaměřen na klasickou a církevní tvorbu. Sbor vystupuje zpravidla v kostelech v Kolíně, Kutné Hoře, Praze, Hradci Králové. Z významných skladeb, které sbor nastudoval, je možné jmenovat Dvořákovo Stabat Mater, Mozartovo Requiem nebo jeho Korunovační.

Petr Hlavatý zemřel 25. prosince 2017 v kolínské nemocnici. Poslední rozloučení proběhlo 3. ledna 2018 v kolínském chrámu sv. Bartoloměje při zádušní mši celebrované kardinálem Dominikem Dukou. Na přání zesnulého zaznělo Mozartovo Requiem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]