Pavel Smrž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Smrž
Narození16. dubna 1927
Soběslav
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí13. září 1983 (ve věku 56 let)
Liberec
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníVratislavice nad Nisou
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníbotanik
Národnostčeská
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Smrž (16. dubna 1927 Soběslav13. září 1983 Liberec) byl český botanik, zakladatel a ředitel novodobé Severočeské botanické zahrady v Liberci.

Život[editovat | editovat zdroj]

Soběslavský rodák, zakladatel novodobé Severočeské botanické zahrady v Liberci (od roku 1954), kterou vedl do roku 1970. Poté zmodernizoval univerzitní botanickou zahradu UK Praha. Jeho činnost ale začala v Severočeském muzeu v Liberci, kde pracoval v přírodovědeckém oddělení a inicioval vydávání Sborníku Severočeského muzea. Následným důležitým počinem již v botanické zahradě v Liberci bylo vydávání katalogu semen Index seminum s mezinárodním dosahem.

Byl jedním ze signatářů Dva tisíce slov.

Pavla Smrže také připomínají informativní brožury obou botanických zahrad, publikace Pavel Smrž - Jan Kabíček, Orchideje v Severočeské botanické zahradě Liberec (1959) i kniha Aleše Kleprlíka, V zeleném zajetí (1968). Souhrn údajů včetně životopisu zveřejnily Zprávy české botanické společnosti Praha, ročník 40, 2005, strany 315 - 317: Kým byl Pavel Smrž pro botanické zahrady v Liberci a v Praze (nekrolog opožděný o 22 let) autorů Františka Kotlaby (rovněž soběslavského rodáka) a Miloslava Studničky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]