Pastvický rybník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pastvický rybník
SZ břeh s chatičkami tabákové továrny
SZ břeh s chatičkami tabákové továrny
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresKutná Hora
Pastvický rybník
Pastvický rybník
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha3,3 ha
Objem43 tis. m³
PovodíLabe km²
Ostatní
Typrybník
Nadm. výška441 m n. m.
Přítok vodyPastvický potok
Odtok vodyPastvický potok
SídlaZdeslavice_(Chlístovice)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pastvický rybník je rybník v Středočeském kraji. Nachází se v okrese Kutná Hora asi 1,5 kilometru jižně od obce Zdeslavice (Chlístovice) (na katastrálním území této obce) a 11 kilometrů jihozápadně od Kutné Hory víceméně na severním okraji poměrně rozsáhlého lesního komplexu (pouze východně od Zdeslavic zasahuje les ještě severněji, až k osadě Bahýnko). Tento lesní komplex se rozkládá v prostoru mezi železniční stanicí Bahno a obcemi Předbořice, Černíny, Hetlín, Kateřinky, Rápošov, Vernýřov, Všesoky a Zdeslavice (Chlístovice). Na současných mapách je označován jako Švábinovský les, ve starších průvodcích se však uvádí Michlovecký les, viz např.[1]

Rozloha rybníka je 3,3 hektarů, celkový objem činí 43 tis. m³, retenční objem je 19 tis. m³.[2] Leží v nadmořské výšce přibližně 441 metrů. Rybník je napájen Pastvickým potokem, který se za Zdeslavicemi vlévá zprava do Zdeslavického potoka a ten asi po 1 kilometru zleva do Vrchlice.

V komplexu Švábinovského lesa se rozkládá ještě celá řada větších či menších rybníků. Východně až jihovýchodně to jsou Židovský rybník (blízko samoty Kocourov), Hejniční rybník (mezi Kocourovem a Švábínovem) a dva rybníky přímo u osady Švábínov (Olšinský, druhý na mapách bez jména, heslo Švábínov na Wikipedii uvádí Švábinský, též Švábinovský). U obce Hetlín to jsou Náveský rybník, malinký Dalmacínek a Jívový rybník. Západně od obce Černíny, asi 1,5 kilometru jihovýchodně od Pastvického rybníka leží rekreačně velmi významný rybník Vidlák (na Vrchlici, 6,5 ha).[2] Již mimo lesní komplex, ale těsně při jeho východním okraji (mezi obcemi Černiny a Předbořice) se rozkládá ještě dosti velký Svěcený rybník (také na Vrchlici, 8,1 ha).[2]

Pastvický rybník je typický lesní rybník a je poměrně významný i z hlediska ochrany přírody a biodiverzity: s rozsáhlým litorálním pásmem (zejména na jižním okraji), s porosty orobince širokolistého (Typha latifolia), přesličky (Equisetum sp.), ostřic (Carex sp.) a skřípince jezerního (Schoenoplectus lacustris). U přítoku podmáčený porost olše lepkavé (Alnus glutinosa) s kosatcem žlutým (Iris pseudacorus).[3] (Tento pramen současně uvádí jinou, větší rozlohu rybníka než Povodí Labe a to 5,4 ha.) V roce 2009 zde byl dokonce zjištěn výskyt rosničky zelené (Hyla arborea), což je dnes silně ohrožený druh.[4]

Pastvický rybník je využíván hlavně pro rekreační účely (byť ne tak intenzivně a v takovém rozsahu jako např. blízký rybník Vidlák) a polointenzivnímu chovu ryb. Již v 60. letech 20. století tabáková továrna v Kutné Hoře (nyní Philip Morris ČR a.s.) vybudovala na severozápadním břehu rybníka malý rekreační komplex. Ten se skládá z 8 jednoduchých dřevěných chatiček, každá pro 4–5 osob (s patrovými postelemi).[1] V 70. letech (a počátkem 80. let?) zde byl postaven také velmi omezený počet soukromých chat.

Přístup k rybníku: jediná cesta umožňující příjezd osobním automobilem je silnička odbočující ze Zdeslavic (poslední úsek maximální rychlost 10 km/h). S využitím veřejné dopravy je poměrně často používaná trasa vlakem do železniční stanice Bahno (na trati 235 Kutná Hora – Zruč nad Sázavou, odtud pěšky po modré turistické značce přes osadu Bahýnko a Bahno–rozc. k žst. Pozor modrá značka nyní Pastvický rybník míjí ve vzdálenosti asi 100 metrů, je nutné odbočit ještě před křižovatkou modré a zelené značky (před Pastvický rybník – rozc.). Celkem pěšky asi 2,3 kilometru. Další často používána cesta je od rozcestníku Vidlák – rybník (kam lze dojet autem, případně dojít pěšky ze železniční zastávky Černíny). Tato trasa je velmi dobře sjízdná i na kole (až na poslední krátky úsek). Nejprve asi 300 metrů vede souběžně červená a zelená turistická značka, po 300 metrech lze jít vlevo po zelené až k Pastvický rybník – rozc. Vhodnější však je pokračovat po cyklotrase č. 9600, která z červené odbočuje doleva až po dalších asi 300 metrech. Poslední krátký úsek je v obou variantách opět mimo značenou cestu. Celkem pěšky z Vidláku přibližně 2 kilometry (3 km z Černíny).

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b .MELICHAROVÁ, Jitka, a kol. Kutnohorsko a Střední Polabí. Praha: Olympia, 1970. 242 s. (Turistický průvodce ČSSR; sv. 20). S. 182–183. 
  2. a b c Tabulka D.8 – Seznam vodních nádrží [online]. Povodí Labe, státní podnik [cit. 2014-08-13]. S. 8. Dostupné online. 
  3. Mapování vážek na vybraných lokalitách okresu Kutná Hora: Závěrečná zpráva za rok 2010 z programu ČSOP Ochrany biodiverzity. [online]. o. s. Denemark, 2010-11-09 [cit. 2014-08-13]. S. 5. Dostupné online. 
  4. FRANC, Jiří. Krajina a příroda VII. – rosnička zelená – Pastvický rybník – 2009 08 [online]. 2009-09-06 [cit. 2014-08-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]