Parkové sluneční hodiny v Píšti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Parkové sluneční hodiny v Píšti
Základní údaje
AutorJana Chalcařová a Petr Weis
Rok vzniku2005
Datum odhalení2005
Umístění
UmístěníPíšť, okres Opava, Moravskoslezský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Parkové sluneční hodiny v Píšti jsou unikátní sluneční hodiny, které se nacházejí u křižovatky u kostela svatého Vavřince v obci Píšť v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Hodiny navrhli Jana Chalcařová a Petr Weis.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Parkové sluneční hodiny vznikly v červenci 2005, kdy byly největšími slunečními hodinami parkového provedení v Evropě. Také byly první slunečními hodinami v Evropě, kterými prochází silnice. Navrženy jsou tak, aby ukazovaly astronomický čas obce Píšť. Ve středu hodin je kovová lilie jako erbovní znak pánů ze Zvole, majitelů obce Píšť v 16. století. Hodiny mají rozměr 16×47 m. Délka šikmého nerezového polosu (ukazatel rovnoběžný se zemskou osou) je 3,5 m. Hodiny jsou vodorovného typu, s azimutem stěny na jih. Číselník je orlojní, tvořený půlkruhem kamenných podstavců s římskými číslicemi v rozsahu VI – XII – XVIII hodin. Hodiny jsou esteticky řešeny doplněním bílými kamínky, kůrou a zakrslými keříky, které oddělují jednotlivé stupně hodin. Originalitou hodin je i to, že kamenný podstavec s číslem III se nachází až za silnicí.[1][1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TÉMA: Hlučínsku měří čas i sluneční hodiny. Opavský a hlučínský deník. 2009-10-18. Dostupné online [cit. 2021-11-02]. 
  2. Slavnostní odemknutí slunečních parkových hodin. www.hela.cz [online]. Dostupné online.