Parament z Narbonne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Parament z Narbonne (francouzsky Parement de Narbonne) je rozměrné oltářní antependium zdobené grisaillovou malbou z doby kolem roku 1375. Parament byl původně určen pro katedrálu v Narbonne a nyní je vystaven v muzeu Louvre.

Popis a zařazení[editovat | editovat zdroj]

Parement de Narbonne, Musée du Louvre

Parament z Narbonne je malba tuší na pásu hedvábí vysokém 77,5 cm a dlouhém 286 cm. Zobrazuje scény z pašijového cyklu a zmrtvýchvstání Krista (zleva): Jidášův polibek, Bičování Krista, Nesení kříže, Ukřižování,Oplakávání Krista, Kristus v předpeklí osvobozuje duše a Noli me Tangere.

Ukřižování je lemováno nahoře dvojicemi postav: alegorie Eklésie a Izajáš, alegorie Synagogy a krále Davida, dole jsou klečící postavy krále Karla V. a královny Johany Bourbonské.

Kristus v předpeklí (detail)

Parament byl zhotoven malířem, označovaným jako Mistr Paramentu z Narbonne, pro přední stranu oltáře (antependium) nikdy nedostavěné narbonnské katedrály svatých Justa a Pastora (Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur de Narbonne) (1272–1344). Monochromní kresba naznačuje, že parament byl užíván během postní doby (Popeleční středa) k zakrytí původních barevných obrazů. Počátkem 19. století dílo zakoupil malíř Jules Boilly a v roce 1852 ho získalo do sbírky muzeum Louvre.

Styl malíře je snadno rozeznatelný. Jeho figury jsou elegantní, realistické a hmotné, s poněkud disproporčními velkými hlavami. Realistické podání tváří má původ ve franko-vlámském umění, ale lze nalézt paralely s raným italským nebo českým malířstvím.[1] Grisaillová technika a způsob znázornění architektur svědčí, že autor byl obeznámen s knižními iluminacemi Jeana Pucelle (1300–1355). Řada shodných znaků pojí toto dílo s Mistrem Třeboňského oltáře, který byl mladším současníkem Mistra Paramentu z Narbonne.[2]

Datace díla je nepřesná a je vymezena dobou nástupu Karla V. na trůn (1364) a úmrtím královny (1378). Autorem paramentu by mohl být Jean d'Orleans, který se stal roku 1361 dvorním malířem, podílel se na přípravách korunovace Karla V. roku 1364 a je autorem obrazů jelenů v Palais de la Cité. Pracoval také jako iluminátor pro králova bratra Jana z Berry.

Práce připisované Jeanu d'Orleans[editovat | editovat zdroj]

Très Belles Heures de Notre-Dame
  • Les Très Belles Heures de Notre-Dame
  • Turijn-Milaan-Getijdenboek (en. Turin-Milan Hours) (jako první z více iluminátorů)
  • Heures de René d'Anjou (Book of Hours of René d'Anjou), British Library

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Meiss, M, French painting in the time of Jean de Berry. Phaidon Press, Londýn 1967.
  2. Royt J, 2013, s. 221

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jan Royt, The Master of the Třeboň Altarpiece, Karolinum Press Praha, 2013
  • Antoni Ziemba: Sztuka Burgundii i Niderlandów 1380–1500. Sztuka dworu burgundzkiego oraz miast niderlandzkich. T. I. Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, 2008. ISBN 978-83-235-0443-6.
  • Nash, Susie, "The Parement de Narbonne, Context and Technique", in The Fabric of Images, European Paintings on Fabric Supports, 1300–1500, Archetype Press, 2000, ed. C. Villers
  • Millard Meiss, French Painting in the Time of Jean de Berry: The Late XIV Century and the Patronage of the Duke, 2 vols, National Gallery of Art Kress Foundation Studies in the History of European Art, 2 Thames and Hudson, London, 1967

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]